Premier Charles Michel heeft prins Laurent nog altijd niet kunnen verhoren na diens omstreden bezoek aan de Chinese ambassade. Dat bevestigt de woordvoerder van de premier.

Prins Laurent was afgelopen zomer in militair uniform naar de Chinese ambassade gegaan voor de viering van de negentigste verjaardag van het Chinese leger. Hij vroeg daar geen toestemming voor aan de regering en plaatste de foto nota bene zelf op Twitter.

Op de officiële agenda van de prins werd ook niets vermeld over het verjaardagsfeestje. ‘Ik was daar op persoonlijke uitnodiging. Daar heeft niemand zaken mee’, reageerde hij.

Maar daarmee was premier Charles Michel het niet eens. In samenspraak met koning Filip wil hij dat prins Laurent een ‘proportionele sanctie’ krijgt.

Intussen heeft Laurent echter een ziektebriefje laten bezorgen. Hij ziet af van zijn recht om persoonlijk gehoord te worden en wil zich voor het verhoor laten vertegenwoordigen door zijn advocaat. De woordvoerder van de premier zegt dat het verhoor nog voor het einde van de maand zal plaatsvinden.

De sanctie kan resulteren in een gedeeltelijke inhouding van de dotatie 2017 van de prins. De N-VA, Open VLD en Jong CD&V pleitten voor de definitieve intrekking van zijn jaarlijkse dotatie, goed voor 308.000 euro.

Eind januari had premier Charles Michel de prins al eens op het matje geroepen toen hij zonder toestemming met de premier van Sri Lanka had afgesproken. Michel waarschuwde hem toen dat hij bij een volgende misstap zijn dotatie zou verliezen.