Bart De Wever verdedigt Theo Francken: 'Opkuisen? Ik zie daar geen probleem in'
Foto: blg, pn

'Ranzige taal', 'degoutant' en 'intriest'. Het waren maar enkele vernietigende kritieken op de tweet van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over de vluchtelingen in het Maximiliaanpark in Brussel. Vooral de hashtag ‘#opkuisen’ stuitte tegen de borst. 'Ik zie daar geen probleem in', zo verdedigde voorzitter Bart De Wever zijn partijgenoot.

'Vanmorgen 14 mensen aangehouden in Maximiliaanpark en 9 in het Noordstation, 3 verklaarde minderjarigen. Volgens info politie nauwelijks volk in het park', zo luidde de tweet van Theo Francken. Hij eindigde het bericht met '#opkuisen' en het is vooral dat ene woord weer heel wat mensen over struikelen. 'Vuil moet je #opkuisen, mensen niet', zo luidde onder meer de kritiekvan de partij Groen.

Ook bij CD&V-voorzitter Wouter Beke en Open VLD-vicepremier Alexander De Croo schoot de tweet in het verkeerde keelgat. ‘Over mensen spreek je niet in termen van opkuisen’, schrijft Beke op Twitter. ‘Als een regeringslid geen respect toont, hoe dit dan verwachten van burgers.’

Eenzelfde geluid bij Alexander De Croo. ‘Geen enkele mens, Belg, vluchteling, om het even wie, verdient taalgebruik zoals dit.’

Voor de kritiek van Beke en De Croo had Francken op de ophef gereageerd. ‘Ik kuis geen mensen op. Ik kuis problemen op. En ik ga dat blijven doen. De linkse puinhopen zijn immens’, laat hij weten op Facebook.

Francken krijgt nu ook steun van zijn voorzitter. Die reageerde vanmorgen op de tweet. 'Ik zie daar geen probleem in', zei N-VA-voorzitter Bart De Wever in ‘De Ochtend’ op Radio 1. 'Met ‘opkuisen’ bedoelde hij de problemen, niet de mensen', zo nuanceerde De Wever de woorden van Francken.

De N-VA-voorzitter vindt dat de situatie van honderden mensen die samentroepen aan het Maximiliaanpark onhoudbaar is. Dat legt 'een enorme druk op het openbaar domein en op de veiligheidssituatie' en bovendien plegen ze 'overlevingscriminaliteit', luidde het. 'Als je dat laat uitgroeien, dan eindig je met een Calais en dan eindig je met een opkuis. Want de Fransen hebben Calais op een gegeven moment echt opgekuist omdat het onhoudbaar was'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig