Arbeiders Volvo Cars Gent keuren verzoeningsakkoord goed
Foto: BELGA

In Gent hebben de arbeiders van Volvo Cars het verzoeningsakkoord aanvaard: 42,29 procent van de arbeiders stemden voor het verzoeningsvoorstel dat donderdagochtend is voorgesteld. De productie wordt dus hervat, ondanks een duidelijk signaal van het personeel.

57,71% stemde tegen, melden vakbondsbronnen aan Belga. Dat is geen meerderheid, maar om het akkoord te verwerpen moest een tweederdemeerderheid (66,67%) tegen stemmen. 'Een moeilijke uitslag, dat beseffen we. Maar we vragen een kans om het vertrouwen terug te winnen. Dat kan je slechts doen door er elke dag aan te werken', zegt woordvoerder Mark De Mey.

Het is afwachten of de ochtendploeg om 05.15 uur effectief aan de slag kan. De directie heeft gevraagd om sociale media en mailberichten op te volgen, zodat werknemers op de hoogte blijven van de uitslag, die pas na middernacht is bekendgemaakt.
'We hebben de werknemers gevraagd om aanwezig te zijn, maar willen er niet zomaar invliegen. De productie wordt geleidelijk opgestart', klinkt het nog. 'We zullen tijd nemen om te praten met onze mensen.'

Maandagochtend legde een groep arbeiders van de eindassemblage spontaan het werk neer en brak een staking uit na mislukte toenaderingspogingen van directie en vakbonden. Na een verzoeningsakkoord dat donderdagochtend werd voorgesteld, moesten de arbeiders van de ochtend-, middag- en nachtploeg, zo’n 3.000 in totaal, hun stem uitbrengen.

Bandsnelheid

De directie beloofde in het akkoord om 150 tijdelijke werknemers langer in dienst te houden om de overgang naar de nieuwe werkbalans na het vertrek van model XC60 te verlichten. De bandsnelheid werd aangepast en er werden bijkomende opleidingen beloofd. Er zijn ook extra premies voor weekendwerk beloofd.

Bij Volvo Cars Gent worden dagelijks zo’n 1.000 auto’s geproduceerd. Door de staking lag de productie vier dagen lang zo goed als volledig stil.

Arbeiders Volvo Cars Gent keuren verzoeningsakkoord goed
Foto: BELGA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig