Noord-Korea vuurt opnieuw raket af richting Japan
Foto: AP
Noord-Korea vuurde vrijdagochtend een nieuwe raket af die over het noordelijke Japanse eiland Hokkaido vloog en neerstortte in de Stille Oceaan, zo bevestigden de Japanse en Zuid-Koreaanse autoriteiten. Het is nog niet duidelijk of het om een middellangeafstands- dan wel een intercontinentale raket gaat. De Japanse regering vroeg haar inwoners om te schuilen en uit de buurt te blijven van eventuele brokstukken.

De raket werd vrijdagochtend om 6.57 uur (23.57 uur Belgische tijd) niet ver van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang oostwaarts afgevuurd. Volgens het Japanse persagentschap Kyodo zou de raket in totaal een afstand van meer dan 3.700 kilometer hebben afgelegd en een hoogte van 770 kilometer hebben bereikt.

In Zuid-Korea werd onmiddellijk een nationale veiligheidsraad bijeengeroepen en in een reactie laat de Japanse regering weten dat ze de nieuwe lancering 'in de krachtigste bewoordingen' veroordeelt. 'Japan zal nooit de herhaaldelijke provocaties toelaten en we hebben fors geprotesteerd bij Noord-Korea', zegt een woordvoerder. Eind augustus schoot het regime in Pyongyang ook al een langeafstandsraket af die over Japan vloog.

Klik op de interactieve kaart om details over de Noord-Koreaanse rakettesten te krijgen.

Sancties

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft al opgeroepen tot 'nieuwe maatregelen' tegen Noord-Korea. Hij maande met name China, de voornaamste olieleverancier van het regime, en Rusland, dat de meeste Noord-Koreanen in het buitenland tewerk stelt, aan om de sancties te verstrengen. 'China en Rusland moeten hun intolerantie voor deze roekeloze raketlanceringen uiten door zelf directe maatregelen te nemen', klinkt het.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt op vraag van de VS en Japan vrijdag om 15 uur lokale tijd (21 uur Belgische tijd) samen om de nieuwe rakettest te bespreken.

Maandagnamiddag (plaatselijke tijd) keurde de Veiligheidsraad nog een nieuwe lijst sancties goed tegen Noord-Korea.

Een zesde kernproef van het communistische regime eind augustus bleek tussen tien en zestien keer krachtiger te zijn dan de atoombom die de Amerikanen dropten op het Japanse Hiroshima in 1945. Experts vrezen dat het regime van Kim Jong-un nu in staat is om kernwapens te monteren op langeafstandsraketten.

Noord-Korea vuurt opnieuw raket af richting Japan
De Japanse regering vraagt alle inwoners om te schuilen en uit de buurt te blijven van eventuele brokstukken Foto: REUTERS