Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft voor heel wat ophef gezorgd met een bericht over vluchtelingen in het Brusselse Maximiliaanpark op Facebook. Het was niet zozeer de inhoud waar mensen over vielen, als wel de hashtag die de N-VA’er gebruikte: #opkuisen. ‘Ranzige taal’, ‘degoutant’ en ‘intriest’, klinkt het op internet.

De Brusselse politie heeft de afgelopen weken tientallen migranten opgepakt in het Maximiliaanpark en het station Brussel-Noord. Woensdag gebeurde dat opnieuw, waar Francken melding van maakte op Facebook. ‘Vanmorgen 14 mensen aangehouden in Maximiliaanpark en 9 in het Noordstation, 3 verklaarde minderjarigen. Volgens info politie nauwelijks volk in het park’, schreef hij. Hij eindigde het bericht met ‘#opkuisen’.

Dit laatste schoot bij veel personen in het verkeerde keelgat. Zo ook bij Groen. De partij schreef aan Francken op Twitter: ‘Vuil moet je #opkuisen, mensen niet.’ Daarbij riep Groen mensen op om een foto met hun rommel te tweeten en #opkuisen trending te maken.

Die oproep viel niet in dovemansoren. Veel personen plaatsten foto’s met de hashtag online, waardoor #opkuisen donderdag daadwerkelijk trending is in ons land.

Ook andere reacties waren niet mals. ‘Mensen #opkuisen? Dit is onze staatssecretaris ‘voor’ asiel en migratie. Ranzige Vlaams Blok taal van de jaren ‘90’, schrijft Pascal Debruyne, beleidsmedewerker Integratie Vluchtelingenwerk Vlaanderen. ‘Laat het protest tegen deze smerige taal luid en krachtig zijn. Degoutant. En dat voor de populairste politicus van Vlaanderen’, aldus Wouter De Vriendt (Groen). ‘Zo denkt en spreekt de staatssecretaris van migratie over mensen, alsof het over afval gaat. Intriest’, besluit de Leuvense viroloog en opiniemaker Marc Van Ranst.

 

De staatssecretaris heeft inmiddels gereageerd op alle ophef, maar excuseert zich niet voor zijn woordkeus. ‘Ik kuis geen mensen op. Ik kuis problemen op. En ik ga dat blijven doen. De linkse puinhopen zijn immens’, laat hij weten op Facebook.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig