In Gent hadden duizenden gezinnen geen elektriciteit door een stroomonderbreking. Intussen is de stroomtoevoer voor alle 500 getroffen straten weer hersteld.

De stroomonderbreking deed zich om 6.23 uur voor. Het ging om meer dan 500 straten en duizenden gezinnen. Het incident deed zich voor in het transformatorenstation aan de Nieuwevaart in Gent, en door de hevige rookontwikkeling konden technici zich lange tijd niet in de cabine begeven. Nadat het transformatorenstation terug veilig werd verklaard begon Eandis wijken één voor één opnieuw van spanning te voorzien.

'Alles is opgelost', zegt woordvoerder Simon Van Wijmeersch van Eandis. 'Sommige klanten hadden al deze namiddag stroom, maar anderen hebben tot in de avond moeten wachten. Het zijn uitzonderlijke situaties waar we begrip voor vragen. We beseffen dat de stroompanne veel ongemakken met zich meebracht maar we doen er alles om dergelijke zeer uitzonderlijke situaties tot een minimum te beperken.'

Bepaalde getroffen delen van de stad, zoals de omgeving van het gerechtsgebouw en de Coupure, hadden rond de middag al terug stroom.

Het is nog niet duidelijk of Eandis overmacht zal inroepen voor het incident. Op de website van Eandis staat informatie over de getroffen straten. Wie een forfaitaire schadevergoeding (35 euro) wil aanvragen voor een stroomonderbreking die langer dan vier uur duurde, kan hier terecht: https://klachten.eandis.be/.

Ziekenhuis 

In het AZ Sint-Lucas in het centrum van Gent werd donderdagmorgen automatisch overgeschakeld naar de noodgeneratoren, maar volgens een woordvoerder verloopt alles normaal in het ziekenhuis. De andere Gentse ziekenhuizen liggen buiten het gebied van de stroompanne en ondervinden geen problemen.

Verkeer

In de getroffen zone werkten de verkeerslichten niet. De politie regelde het verkeer wel waar nodig was.