Uitgeprocedeerde asielzoekers kraken hotel in Brussel
Foto: Photo News
Een groep van tachtig sans-papiers heeft gisteravond het Hotel Astrid in het centrum van Brussel ingenomen. Ze hopen tot na de winter te blijven.

In tien minuten tijd was het hele hotel, dat al drie jaar leegstaat, bezet door de sans-papiers. ‘Ze kwamen uit het niets en plots was het hotel van hen’, klinkt het bij omwonenden. Hotel ­Astrid, een zakenhotel met honderd kamers in het centrum van Brussel, ligt vlak bij het Brouckèreplein. De zaak ging zo’n drie jaar geleden failliet.

De bezetters zijn een groep van ongeveer tachtig Afrikanen uit onder meer Gambia, Ivoorkust, Kameroen en Ghana. Die landen hebben het economisch moeilijk, maar een oorlog woedt er niet en daarom zijn de meesten van hen eerder al uitgewezen. ‘Maar wij willen niet terug naar Afrika. We willen hier blijven. België is een goed land’, zegt een bezetter. ‘Wij vragen verblijfspapieren en onderdak. Sommigen zijn hier al tien jaar illegaal in België. Er moet iets gebeuren’, zegt een ander.

De groep woonde eerste in een kraakpand in Etterbeek, maar moest daar weg omdat het gebouw onveilig verklaard werd. Ook een aantal transmigranten uit het Maximiliaanpark heeft zijn intrek genomen in het hotel. Dat plein aan het Noordstation was de afgelopen weken de pleisterplaats voor migranten die naar Engeland willen. Verschillende politieacties en arrestaties hadden ervoor gezorgd dat hun aantal de laatste dagen terugliep.

Politie treedt niet op

‘Er is elektriciteit en water. We zitten hier goed’, klinkt het. ‘We hopen hier te kunnen blijven tot na de winter. Ons uitzetten is niet meteen mogelijk. Daarvoor is een rechterlijk bevel vereist en dat duurt minstens twee tot drie weken. En hopelijk nog veel langer’.
De politie liet gisteren weten dat ze voorlopig inderdaad niet zal optreden. ‘Wij wachten op instructies van de burgemeester’, klinkt het. Burgemeester Philippe Close (PS) liet gisteren op zijn beurt verstaan dat hij de situatie voorlopig niet zal aanvechten. ‘De eerste stap moet door de eigenaar worden genomen’, zegt zijn woordvoerster. ‘Hij moet ons contacteren om ons op de hoogte te brengen van de bezetting. Dat is nog niet gebeurd. Dus voorlopig doen we niks.’

Het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert op de bezetting in duidelijke woorden. ‘Als de eis van de bezetters een collectieve regularisatie is dan is ons antwoord even duidelijk: geen sprake van!’, zegt woordvoerster Katrien Jansseune.