EasyJet biedt ook verre bestemmingen aan
Foto: REUTERS

EasyJet gaat in samenwerking met andere luchtvaartmaatschappijen vliegtickets verkopen naar verre bestemmingen. Zelf zorgt het daarbij voor doorreismogelijkheden binnen Europa. In eerste instantie loopt dat via de Londense luchthaven Gatwick, maar de Britse prijsvechter heeft ook onder meer Schiphol in het vizier.

Prijsvechters als easyJet beperken zich doorgaans tot enkele vluchten, zonder overstapmogelijkheden. Concurrent Ryanair bracht daar eerder dit jaar al verandering in met doorverbindingen binnen Europa. Door in samenwerking met in eerste instantie Norwegian en het Canadese WestJet intercontinentale routes te gaan aanbieden, gaat easyJet nog een stap verder.

De Britse luchtvaartmaatschappij praat voor ‘Worldwide by easyJet’ met meer sectorgenoten, onder meer in het Midden-Oosten en het Verre Oosten, over uitbreiding van het samenwerkingsverband. Naast Schiphol staan ook andere grote luchthavens als Parijs Charles de Gaulle, Milaan Malpensa, Genève en Barcelona op het verlanglijstje.

Als het easyJet bijvoorbeeld lukt ook op Schiphol een partner te vinden, is het Nederlandse KLM niet langer de enige maatschappij die de luchthaven gebruikt als knooppunt voor Europese en intercontinentale vluchten. Ook zustermaatschappij Air France krijgt er mogelijk geduchte concurrentie bij op haar eigen thuisbasis.

EasyJet voorziet geen nadelige gevolgen voor de punctualiteit. Doorverbindingen worden alleen aangeboden bij een overstaptijd van minstens tweeënhalf uur. Bij vertragingen wordt niet gewacht op passagiers die hun aansluiting dreigen te missen. Zij worden op de eerstvolgende beschikbare vlucht geplaatst.

EasyJet gaat tot slot via zijn website alleenstaande tickets verkopen voor andere maatschappijen. Hierover is er nu reeds een akkoord met het Schotse Loganair, een regionale maatschappij die vluchten aanbiedt naar kleine bestemmingen in Schotland.