Laurette Onkelinx kondigde het einde van haar politieke carrière aan. Haar collega’s reageren overwegend positief. ‘Een moedige beslissing’, zegt Meryame Kitir, sp.a-fractieleidster in de Kamer. ‘Een gerespecteerde tegenstrever’, zegt Open Vld-fractieleider in de Kamer, Patrick Dewael.

PS-voorzitter Elio Di Rupo noemt Laurette Onkelinx 'een vriendin met een genereus hart'. 'Ik respecteer haar persoonlijke keuze, we zullen haar aanwezigheid en overtuigingskracht koesteren tot 2019.'

 

Laurette Onkelinx heeft volgens Kitir ‘een moedige beslissing’ genomen om na deze legislatuur te stoppen met politiek. ‘Het is sterk dat ze plaats wil maken voor jongeren’, aldus Kitir, die veel bewondering heeft voor Laurette Onkelinx.

Ze verwijst naar het harde werk dat Onkelinx na al die jaren nog altijd levert en naar de ‘volle furie’ waarmee ze haar dossiers verdedigt.

‘Niet iedereen weet wanneer ze moet stoppen’, vervolgt Meryame Kitir. ‘Het is goed om niet vast te houden aan je postje’, besluit ze.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) reageert via Twitter. ‘Ik juich de beslissing toe van een grote dame, die de Belgische politiek zoveel heeft bijgebracht. De Brusselse PS is fier op Laurette Onkelinx.’

‘Gerespecteerde politieke tegenstrever’

Open Vld-fractieleider in de Kamer, Patrick Dewael, kent Laurette Onkelinx al zeer lang. ‘Laurette Onkelinx is een gerespecteerd politiek tegenstrever. Ze kent haar dossiers, weet compromissen te sluiten en zal haar standpunt zwaar bevechten’, aldus Dewael, voor wie Onkelinx ‘geen gemakkelijke tegenstander is, zowel binnen de meerderheid als in de coalitie, waar ze steeds hardnekkig haar punten verdedigde’. Volgens de Open Vld’er dwingt ze respect af bij vriend en vijand.

Dewael stond ook stil bij de mens achter de politica. ‘Ze was zeer aangenaam in de omgang, was belezen en had een culturele bagage. Het was een plezier om met haar om te gaan’, besluit hij.

Fractieleider in de Kamer voor Groen, Kristof Calvo, zegt dat hij Onkelinx zal missen.

 

 

Oud-premier en liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt (Open Vld) wenst Laurette Onkelinx ‘al het beste in wat ze na 2019 zal ondernemen’. Hij herinnert zich de samenwerking met Onkelinx in de regeringen-Verhofstadt als ‘negen intense jaren’.

‘Nooit een saai moment. We verschilden vaker van mening dan we het eens waren, vooral inzake budget dan, maar uiteindelijk kwam er altijd een werkbaar compromis uit de bus’, klinkt het. Op menselijk vlak konden Verhofstadt en Onkelinx het beter met elkaar vinden. ‘De harde woorden en slaande deuren waren zuiver politieke botsingen. Laurette is dan ook in de eerste plaats een toffe vrouw en ik wens haar al het beste in wat ze na 2019 zal ondernemen.’

‘Hopelijk einde van een tijdperk’

Siegfried Bracke tweette dat hij ondanks hun politieke verschillen Laurette Onkelinx altijd geapprecieerd heeft.

 

 

Minder positief is N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel: ‘Hopelijk luidt dit ook het einde in van tijdperk van soort van machtspolitici die geloofwaardigheid politiek kapot hebben gemaakt.’

 

 

Ook bij de andere N-VA’ers vallen negatieve reacties op te tekenen. ‘25 jaar lang de bouw van een echte duurzame sociale zekerheid in de weg gestaan. Ik zal u niet missen’, zegt Vlaams parlementslid Axel Ronse.