Noord-Korea noemt nieuwe sancties ‘schurkachtig’
Han Tae-song Foto: REUTERS

Noord-Korea heeft de nieuwe door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties goedgekeurde sancties tegen het land ‘schurkachtig’ genoemd. Het land kwam ook met een nieuwe waarschuwing voor de Verenigde Staten.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vannacht unaniem beslist om nieuwe sancties op te leggen aan Noord-Korea. Dat is een reactie op de grootste kernproef tot nog toe door Pyongyang.

Behalve de uitvoer naar Noord-Korea, beknot de Veiligheidsraad ook de inkomsten van Pyongyang. Ze legt de Noord-Koreaanse export van textiel aan banden en verbiedt landen om voortaan nog werkvisa af te leveren aan mensen die hun inkomsten naar Noord-Korea sturen.

Volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap heeft de Noord-Koreaanse ambassadeur bij de Ontwapeningsconferentie in Genève gezegd dat zijn land de jongste ‘illegale en onwettige resolutie’ “in de krachtigste bewoordingen veroordeelt en categoriek verwerpt”.

De aankomende sancties ‘zullen de VS de ergste pijn laten lijden die ze ooit in hun geschiedenis hebben gevoeld’, waarschuwde Han Tae-song.