Mensensmokkelaars testen route via Zwarte Zee
Vluchtelingen die vastzitten in Turkije zoeken nieuwe routes naar Europa Foto: NYT

Vluchtelingen proberen vaker Europa binnen te komen via de Zwarte Zee. De Roemeense kustwacht onderschepte de afgelopen dagen verschillende boten die waren volgeladen met tientallen vluchtelingen.

Nu het steeds moeilijker wordt om het water tussen Turkije en Griekenland per boot over te steken, zoeken mensensmokkelaars andere manieren om Europa te bereiken. Zo wordt ook een route over de Zwarte Zee vaker in overweging genomen, kon de Roemeense kustwacht vaststellen. De voorbije dagen werden verschillende boten onderschept, telkens volgeladen met tientallen vluchtelingen.

Volgens de Europese kustwacht Frontex is het geen nieuw plan. ‘Mensensmokkelaars hebben de route al eerder gebruikt. In 2014 arriveerden 430 vluchtelingen in Roemenië en Bulgarije via de Zwarte Zee. In 2015 waren het er 68, in 2016 een’, aldus woordvoerder Krzysztof Borowski. Hij wijst erop dat de weercondities op de Zwarte Zee vaak nog slechter zijn op de Middellandse Zee, met hardere wind. ‘Migranten verkeren in groter gevaar, zeker als ze kleinere boten nemen. Het is een ruwe zee en moeilijk om die te doorkruisen.’

De Roemeense autoriteiten hebben al zes personen gearresteerd op verdenking van mensensmokkel.

Roemenië, dat niet tot de Schengenzone behoort, bleef tijdens de vluchtelingencrisis lange tijd op de achtergrond. Weinig vluchtelingen droomden van een beter leven in Roemenië en de meeste routes naar West-Europa lopen niet via dat land. Maar in de eerste zeven maanden van 2017 hadden al 2.800 mensen, dubbel zoveel dan in heel 2016, geprobeerd om illegaal het land binnen te komen.