Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) laat het in opspraak gekomen slachthuis in Izegem sluiten na controle door de Inspectie Dierenwelzijn. Dat bevestigt zijn woordvoerder Jeroen Tiebout. In Het Journaal zegt Weyts dat de controle op dierenwelzijn nog beter kan.

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurde dinsdagochtend zijn inspectiediensten naar het in opspraak gekomen slachthuis in Izegem. Dierenrechtenorganisatie Animal Rights legde met een camera vast hoe runderen in het slachthuis van de groep Verbist zwaar werden mishandeld. De runderen worden met stokken in een box gejaagd en krijgen elektrische schokken, wat verboden is. De organisatie eiste de onmiddellijke sluiting van het bedrijf, Weyts volgt die redenering.

Eerder reageerde Weyts onthutst op de beelden, gefilmd van Animal Rights. ‘De weg naar meer dierenwelzijn is verdomd lang. We hebben de lat veel hoger gelegd.’ Hij stelde ook dat de beelden hem ertoe aanzetten 'om nog sterker door te zetten. Zowel op vlak van meer vereisten voor de slachthuizen als in meer inspectie. Wie in de landbouw of slachthuissector denkt dat we het niet menen of dat ik in felheid zal afzwakken, die zal het voelen. De inspectiedienst is verdubbeld, die mensen gaan nu aan de slag. Maar ook al besparen we bij de Vlaamse overheid op personeel, ik wil nog extra personeel inzetten. Om wie dierenwelzijn met de voeten treedt, het echt te laten voelen.' 

Sinds 2014 is dierenwelzijn een bevoegdheid van minister Weyts. 'We hebben al een enorme stap vooruit gedaan, maar we zijn er nog lang niet. We moeten resoluut doorgaan', zei Weyts in Het Journaal. 

In maart was er al heel wat commotie rond een soortgelijke situatie in een slachthuis in Tielt. Toen kondigde minister Weyts maatregelen aan. 'De controle moet efficiënter, dat kan best met een apart Vlaams team', aldus Weyts. Volgens de minister ligt de focus van de controles nog te veel op voedselveiligheid en niet op dierenwelzijn. 

Anders kweken

Voor Groen is het niet voldoende om de regels te laten naleven, maar ze moeten ook verstrengd worden. 'Dierenwelzijn en grootschalige vee-industrie zijn eigenlijk twee tegenstrijdige termen, ze vallen niet te rijmen', zegt Vlaams parlementslid Bart Caron. 'De industriële vleesproductie is een systematische schending van de dierenrechten, die ook nadelige effecten heeft op de mens.' De partij heeft daarvoor een voorstel klaar om dieren op een natuurlijke manier te kweken. 'Enkel zo kan dierenleed als dat in het slachthuis van Izegem definitief tot het verleden gaan behoren.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig