De directie van slachthuis Verbist in Izegem zegt zelf 'geschokt' te zijn door de beelden die Animal Rights gemaakt heeft in het bedrijf. In de video is te zien hoe runderen zwaar worden mishandeld. 'Wij nemen dit zeer ernstig en wij zullen er alles aan doen opdat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren', meldt de directie in een persbericht.

Volgens zaakvoerder Louis Verbist kunnen 'sommige' van de beelden 'absoluut niet door de beugel'. Het bedrijf doet geen poging om de beelden te vergoelijken. 'De directie stelt nu alles in het werk om samen met de medewerkers, de klanten en andere betrokkenen de situatie.' 

Wel wijst Verbist erop dat het slachthuis voor het einde van dit jaar sowieso een doorlichting zou krijgen. Dat zal nu versneld gebeuren. 'De afdeling Dier & Welzijn van de Thomas More hogeschool zal vanaf morgenvroeg 13 september starten met een doorgedreven audit op basis waarvan een compleet actieplan zal worden opgemaakt.'

Eerder zei Verbist nog in een reactie aan Het Laatste Nieuws dat in het slachthuis 'alles volgens de regels van de kunst' gebeurt. 

Mishandeling

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights legde met een camera vast hoe runderen in het slachthuis zwaar worden mishandeld. De runderen worden met stokken in een box gejaagd en krijgen elektrische schokken, wat verboden is.Volgens de organisatie zien de dieren ook hoe soortgenoten worden de keel doorgesneden, en is er in veel gevallen spraken van onverdoofd slachten. De organisatie publiceerde eerder al undercoverbeelden van een slachterij in het nabijgelegen Tielt. 

Klanten

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft het slachthuis ondertussen ook laten sluiten. Maar sommige klanten hebben dat besluit niet afgewacht. Zo liet een woordvoerder van Delhaize in het Radio 1-programma Hautekiet weten dat de samenwerking is stopgezet. 'In de distributiecentra zijn alle producten meteen geblokkeerd', klinkt het. Delhaize stopte eerder dit jaar ook al de samenwerking met het slachthuis van Tielt. De keten is van plan om extra controles te houden over de omstandigheden in de andere slachthuizen, aldus de woordvoerder.

Ook Colruyt liet al snel weten dat het de samenwerking on hold zou zetten. Supermarktketen Carrefour werd ook eerst genoemd als afnemer, maar dat bleek niet te kloppen.

'Niet goed voor sector'

De sectororganisatie van de slachthuizen Febev erkent dat dit schandaal 'niet goed voor de sector is'. Gedelegeerd bestuurder Michael Gore zegt in een reactie op Radio 1 dat hij ontgoocheld is dat er opnieuw dergelijke beelden zijn opgedoken. 'We gaan met het betrokken slachthuis bekijken welke actie we gaan ondernemen'. Febev zal zelf ook een onderzoek starten naar hoe dit is kunnen gebeuren. Gore wijst er ook op dat de sector nauw met Weyts heeft samengewerkt om een convenant over de werking van de slachthuizen op te stellen. Dit wordt nu uitgevoerd, aldus de Febev-topman.

Het parket van Ieper heeft een aantal dossiers liggen over het runderslachthuis van Izegem, maar die gaan niet over dierenmishandeling. 'Het gaat om diverse inbreuken op administratief vlak, hygiëne en voedselveiligheid. We hebben tot op heden weliswaar geen dossiers betreffende inbreuken op het dierenwelzijn', zegt parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig