Shoppers geven pakjes niet graag uit handen
Foto: Peter Hilz/hh

Een fietskoerier neemt je pakjes en zakjes over en brengt ze naar je huis, zodat je onbekommerd verder kunt winkelen. Handenvrij shoppen leek een leuk idee maar nadat het een half jaar uitgeprobeerd was in Mechelen, bleek het amper aan te slaan.

Slechts weinig winkelende mensen maakten geregeld gebruik van de Mechelse fietskoeriers. Een enquête leerde dat ze de dienst wel kenden en waardeerden maar dat ze er geen behoefte aan hadden. ‘Pakjes meedragen blijkt een deel van de winkelbelevenis. Mensen doen daar blijkbaar niet graag afstand van’, oordeelt Freya De Muynck van studiebureau Traject.

Bovendien willen de shoppers niet voor zo’n service betalen. ‘Ze zijn misleid door de gratis leveringen die ze bij webshops krijgen. Terwijl levering natuurlijk nooit gratis is, maar ingecalculeerd wordt.’

Het Gentse studiebureau Traject werkte mee aan het Europese project 'Cyclelogistics', dat onderzocht hoe de fiets meer kan gebruikt worden voor duurzaam transport in binnensteden. Het project sloeg op de situatie in acht steden: Berlijn, Milaan, Praag, San Sebastian, Cambridge, Boedapest, Graz en Mechelen.

Nu steeds meer steden af willen van vervuilende uitstoot en files, lijken fietskoeriers in autoluwe kernen en lage-emissiezones een gedroomd alternatief.

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig