Dit zijn de meest invloedrijke Belgen in de modewereld
Hanne Gaby Odiele op de catwalk bij Dsquared2

Belgen doen het goed in de modewereld, en dat is ook te zien aan de jaarlijkse lijst van toonaangevende website Business of Fashion die de vijfhonderd meest invloedrijke figuren uit de modewereld opsomt. Dit jaar staan niet minder dan dertien Belgische namen in de lijst te blinken.

Ontwerpers, modejournalisten, maar ook schrijvers, modellen, bloggers, actrices, academici, investeerders en make-upartiesten hebben allen een invloed op de modewereld. De toonaangevende website Business of Fashion stelde opnieuw een lijst samen met de vijfhonderd meest invloedrijke figuren.

Dat ontwerpers zoals Dries Van Noten, Walter Van Beirendonck, Kris Van Assche, Anthony Vaccarrello en Raf Simons in de lijst staan te blinken, is geen verrassing. Ook de Brugse ontwerper Glenn Martens van Y/Project ziet voor het eerst zijn naam verschijnen, net zoals Pieter Mulier, al jaren de rechterhand van Raf Simons.

Daarnaast mogen ook make-upartiest Peter Philips, fotograaf Willy Vanderperre en stilist Olivier Rizzo zich opnieuw tot het kransje rekenen. Maar wat vorig jaar een mannelijk onderonsje was (tenzij u de Amerikaans-Belgische Diane fon Furstenberg meerekent, een vaste waarde in de lijst), werden deze keer ook drie vrouwelijke Belgen opgemerkt door Business of Fashion.

Te beginnen met het Kortrijkse topmodel Hanne Gaby Odiele, die al tien jaar meedraait op hoog niveau en eerder dit jaar op de voorgrond trad met haar interseksualiteit. ‘Ze gebruikt haar modellenstatus om een taboeonderwerp bespreekbaar te maken en werkt samen met de ngo InterAct om operaties op jonge leeftijd aan de kaak te stellen’, aldus Business of Fashion.

Make-upartieste Inge Grognard startte haar carrière in de jaren tachtig en werd vaak ingeschakeld door de Antwerpse Zes, maar ook nieuwkomers zoals Demna Gvasalia (Vetements en Balenciaga) rekenen op haar talent om een bepaalde look tot stand te laten komen.

Over de laatste nieuwe naam in het lijstje kan nog gedebatteerd worden. Stella Maxwell is een Iers topmodel dat geboren werd in België, meer bepaald in Brussel, waar ze ook de eerste jaren van haar leven doorbracht. Dankzij haar werk voor lingerielabel Victoria’s Secret kroonde magazine Maxim haar vorig jaar tot meest sexy vrouw op de planeet.

De volledige lijst vindt u terug op de website.