Vuye en Wouters kondigen eigen initiatief aan
Hendrik Vuye en Veerle Wouters. Foto: Belga

Voormalig N-VA’er Hendrik Vuye kondigt een eigen initiatief aan, nu N-VA-voorzitter Bart De Wever aankondigt geen communautaire campagne te voeren.

Vuye en zijn kompaan Veerle Wouters verlieten een jaar geleden de N-VA omdat ze communautaire ambitie misten bij de partij. Toen al was er sprake van om in een nieuwe regering te stappen zonder staatshervorming.

Bart De Wever herhaalt nu dat ‘we ons communautaire lot niet in eigen handen hebben’. ‘We gaan onze tegenstanders geen cadeau doen door vooraf op het confederalisme in te zetten. We zien na de verkiezingen wel of het erin zit.’ De N-VA campagne voor de komende verkiezingen zal opgehangen worden aan de thema’s economie, veiligheid en identiteit.

‘Dat bewijst dat we toen niet zonder reden uit de partij zijn gestapt, ondanks alle spin van N-VA’, zegt Vuye. Vuye en Wouters kondigen een eigen initiatief aan. ‘We kunnen niet anders, anders wordt er over het communautaire helemaal niet gepraat.’

Hoe dat initiatief er moet uitzien is nog niet duidelijk.

Belang: ‘N-VA laat “V” definitief vallen’

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken lijkt de hand te reiken. In een reactie op De Wevers uitspraak herhaalt hij zijn eerdere oproep: ‘Het Vlaams Belang, Vuye en Wouters, maar ook de bedrogen Vlaams-nationalisten bij N-VA: nu de N-VA de “V” definitief uit haar naam laat vallen, moeten we samen werk maken van een Vlaams-nationaal front’.