N-VA gaat geen communautaire campagne voeren
De N-VA top op de avond van de verkiezingen in 2014 Foto: Jimmy Kets

‘Ons communautair lot hebben we niet in eigen handen’, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever vandaag in Het Laatste Nieuws. ‘We gaan onze tegenstanders geen cadeau doen door vooraf op het confederalisme in te zetten. We zien na de verkiezingen wel of het erin zit.’

Een autonoom Vlaanderen is nochtans de corebusiness van N-VA, maar om verdere stappen naar een onafhankelijk Vlaanderen te zetten is een tweederdemeerderheid nodig. Zeker bij de Franstalige, maar ook bij de andere Nederlandstalige partijen, is de appetijt niet groot in een nieuw ronde staatshervorming, zeker niet zolang de zesde nog niet helemaal is verteerd.

De campagne zal daarentegen draaien rond economie, Veiligheid en identiteit, drie thema’s die N-VA de hele bestuursperiode al heel sterk bespeelt. ‘Het sociaal-economisch herstelbeleid van de regering-Michel en de regering Bourgeois slaat aan. We investeren in tijden van terreur in een volwassen veiligheids- en migratiebeleid. En we gaan scherpstellen op onze eigen identiteit’, zegt De Wever nog.