De Wever: ‘We zullen nooit dulden dat Borgerhout een no-go-zone wordt’
Foto: Jimmy Kets

Bij een incident tussen een groep jongeren in Borgerhout en de politie zijn opnieuw twee inspecteurs gewond geraakt. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) ziet een link met de drugsproblematiek.

‘We weten dat onze aanwezigheid bij sommigen als een rode lap op een stier werkt. We willen dan ook niet uitdagen. Maar we laten ons niet wegdrijven’, zegt de politie.

Gisterenmiddag kwam er een oproep binnen dat in Borgerhout een man aan het vechten was met zijn buren. ‘Een patrouille kwam ter plaatse en de bewuste man gaf meteen een slag in het gezicht van één van de inspecteurs’, zegt woordvoerder Sven Lommaert.

Toen een agent achter de vluchtende man liep, werd hij besprongen door iemand uit de menigte die zich ondertussen had verzameld. Bij het overbrengen van de verdachte naar de combi, werden er anti-politieslogans geroepen en werd er met eieren gegooid. De inspecteurs werden voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA), op missie in Marokko, legde de link met de Antwerpse drugsproblematiek: ‘Bij bepaalde jongeren is het klimaat in een deel van Borgerhout zeer slecht. Het is de vijfde keer in twee maanden dat jongeren de politie aanvallen. Dit is uiteraard volstrekt onaanvaardbaar. We zullen nooit dulden dat Borgerhout een no-go-zone wordt.’

 'Er zijn zeker families die sterk vertegenwoordigd zijn in die drugskartels, die daar veel geld aan verdienen en die natuurlijk graag het publieke domein claimen en zeker jongeren opjutten om de politie te verjagen of bepaalde camera’s te vernielen', aldus De Wever. 'Dit zijn getuigenissen die ons bereiken. Dit is echt geen fantasie.'