‘De Block heeft onze problemen niet begrepen’
Foto: Hans Otten

‘Wij hebben niet de indruk dat de minister de problemen van de spoedartsen goed heeft begrepen.’ Zo reageert de beroepsvereniging van Belgische spoedartsen op de maatregelen die minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft aangekondigd om de druk op spoedartsen te verlichten.

De helft van de urgentieartsen overweegt ernstig om van job te veranderen, schreef De Standaard zaterdag. Niet zozeer de stress van de job, maar de bijkomende regels en procedures worden hen te veel. En dat terwijl er nu al een acuut tekort is.

Daarop kondigde het kabinet-De Block, een aantal maatregelen aan om de druk op spoedartsen te verlichten. Zo ligt er een plan op tafel om de ‘niet-planbare zorg’ beter af te stemmen tussen de verschillende diensten (spoeddienst, huisartsenwachtpost, enz.) en worden de spoeddiensten binnenkort hervormd.

‘We gaan naar minder spoeddiensten. Maar wel beter geografisch gespreid, en in combinatie met grote traumacentra, een soort superspoeddiensten, waar de zwaarste gevallen terecht kunnen’, aldus woordvoerster Els Cleemput.

Die maatregelen kunnen de beroepsvereniging echter niet overtuigen. ‘De beroepsvereniging van Belgische spoedartsen heeft niet de indruk dat de Minister de problemen van de spoedartsen goed heeft begrepen’, klinkt het in een persbericht.

‘De voorgestelde maatregelen zullen het probleem wellicht alleen maar erger maken. Het creëren van jobonzekerheid over de toekomst draagt nergens bij tot een verhoging van de jobsatisfactie en de work-life balance’, luidt het verder.

De spoedartsen hopen nu op een overleg met de minister om een ander uit te klaren.