De Block na noodkreet spoedartsen: ‘Kentering is ingezet’
Foto: Bart Dewaele

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil een reeks maatregelen treffen om de druk op spoedartsen te verlichten nadat bekendraakte dat de helft van de spoedartsen overweegt ermee te stoppen.

De helft van de urgentieartsen overweegt ernstig om van job te veranderen, schrijft De Standaard zaterdag. Niet zozeer de stress van de job, maar de bijkomende regels en procedures worden hen te veel. En dat terwijl er nu al een acuut tekort is.

‘Er gaan vandaag nog te veel patiënten naar de spoeddienst die beter naar de huisarts zouden gaan’, reageert het kabinet-De Block, dat een aantal maatregelen wil treffen om de druk op spoedartsen te verlichten. Concreet gaat het voorlopig niet om de administratieve verlichting waarnaar de spoedartsen vragen. Al zal er ook worden gekeken naar waar er ‘gesneden kan worden in de lasten’, luidt het.

Wat wel concreet op tafel ligt, is een plan om de ‘niet-planbare zorg’ beter af te stemmen tussen de verschillende diensten (spoeddienst, huisartsenwachtpost, enz.). ‘We zien de eerste signalen dat de kentering is ingezet. Zo openen er huisartsenwachtposten naast of zelfs in de klinieken.’

In navolging van een advies van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) worden de spoeddiensten ook hervormd. ‘We gaan naar minder spoeddiensten. Maar wel beter geografisch gespreid, en in combinatie met grote traumacentra, een soort superspoeddiensten, waar de zwaarste gevallen terecht kunnen’, aldus woordvoerster Els Cleemput.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig