Opnieuw dertig migranten opgepakt bij Maximiliaanpark
Foto: put

Bij de controleoperatie in het Maximilaanpark in Brussel heeft de politie vrijdagmorgen 30 migranten opgepakt. Zeven van hen waren niet-begeleide minderjarigen. Sinds 9 juni zijn er in het park al 592 migranten gecontroleerd.

Zestien migranten zouden naar gesloten centra zijn gebracht, zo heeft Dominique Ernould, woordvoerder van de dienst Vreemdelingenzaken, gezegd.‘De 23 volwassenen die werden opgepakt, waren tien Soedanezen, tien Eritreeërs, één Marokkaan, één Slovaak en één Ethiopiër’, preciseerde Ernould.

Woensdag en donderdag werden al tientallen migranten opgepakt in en rondom het Brusselse Noordstation. In de buurt verblijven veel zogenaamde transitmigranten: mensen die niet hier willen blijven, maar zonder papieren willen doortrekken naar Groot-Brittannië.

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Francken heeft al herhaaldelijk gezegd dat wie hier geen papieren aanvraagt moet terugkeren naar zijn land van herkomst. Soedan heeft al toegezegd om aan de migranten uit dat land de nodige documenten af te leveren om een terugkeer mogelijk te maken.Bijna 600 controles

De controles zijn de voorbije dagen duidelijk opgedreven. Tussen 9 juni en 7 september zijn in het Maximilaanpark en aan het station Brussel-Noord in totaal 592 migranten gecontroleerd, onder wie 54 niet-begeleide minderjarigen. De meeste van de gecontroleerde migranten zijn Soedanezen (180), Eritreeërs (127) en Syriërs (46), gevolgd door Egyptenaren en Marokkanen. Onder de gecontroleerde migranten waren 118 asielzoekers waarvan de asielaanvraag afhangt van het Europese land waarin ze aangekomen zijn (zogeheten Dublin III- regeling). Het gaat om Soedanezen, Eritreeërs en Syriërs.Voorts werden 70 Soedanezen, achttien Eritreeërs en drie Syriërs naar een gesloten centrum gebracht, terwijl 60 Soedanezen, 43 Eritreeërs en twaalf Syriërs het bevel kregen het Belgische grondgebied te verlaten