Soedan stuurt ambtenaren voor Maximiliaanpark
In Brussel-Noord en omgeving overnachten al enkele maanden honderden migranten. Foto: put

De combinatie van politie-acties en opvang voor de meest kwetsbaren moet de aanwas van vluchtelingen in de Brusselse Noordwijk stoppen. Ook Soedan belooft zijn duit in het zakje te doen.

Vanuit de Soedanese hoofdstad Khartoem vertrekt binnenkort een ‘identificatiemissie’ om de Dienst Vreemdelingen­zaken bij te staan in de snellere identificatie van personen die in het Maximiliaanpark en het station Brussel-Noord verblijven. Daar overnachten al enkele maanden honderden migranten. Velen willen van daaruit verder reizen naar het Verenigd Koninkrijk.

Dikwijls gaat het om mensen uit Soedan. Om de kampen leeg te krijgen, doet staats­secretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ook een beroep op de Soedanese autoriteiten. Francken zat daarvoor gisteren samen met de Soedanese ambassadeur in ons land. Behalve de steun van een identificatieteam is ook afgesproken dat Soedan snel ‘laissez-passers’ zal afleveren. Dat zijn reisdocumenten om de terugkeer mogelijk te maken.

Informaticaproblemen

Volgens de Schaarbeekse burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) verblijven ongeveer vijfhonderd mensen in het Noordstation. ‘Dikwijls zijn het er zelfs zevenhonderd’, liet hij gisteren weten. ‘Ik ben niet bij machte om dit probleem alleen op te lossen, maar moet wel instaan voor de openbare veiligheid. Daarvoor reken ik op hulp van het federale niveau.’

Vorige week vond een bijeenkomst plaats van verschillende bevoegde diensten. Daar werd afgesproken om gezamenlijke politie-acties uit te voeren. De politie van Brusselse zones, de federale politie, spoorwegpolitie én mensen van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) hielden woensdag en gisteren al een grootschalige razzia. Er werden honderd agenten ingezet. ‘De acties zijn bedoeld om ieders veiligheid te verbeteren’, zegt Louise Weber van de politiezone Brussel-Noord. ‘De bewoners van de buurt, treinreizigers, maar ook de migranten zelf. Het wordt kouder buiten, het is niet ideaal om buiten te slapen.’

Woensdag werden vijftig mensen meegenomen. Vier onder hen werden onmiddellijk weer vrijgelaten. Van de 46 overige personen zijn er achttien volwassenen opgesloten in een gesloten centrum. De bedoeling is dat ze vandaaruit terugkeren naar hun thuisland.

Tegen één persoon liep een arrestatiebevel, hij is overgebracht naar de gevangenis. Vijf mensen kregen een bevel om het grondgebied te verlaten, dertien anderen werden weer vrijgelaten. Onder de opgepakte mensen waren ook elf minderjarigen. Zij zijn overgedragen aan de voogdijdienst van Justitie.

Opvallend is dat de politie volgens Clerfayt negen anderen intussen vrij heeft moeten laten, omdat de maximale detentieperiode was overschreden – de politie mag iemand hooguit 24 uur van zijn vrijheid beroven. Dat zou te maken kunnen hebben met een trage verwerking van gegevens door informaticaproblemen bij de Dienst Vreemdelingenzaken.

Gisteren waren er 29 arrestaties. Van de negentien volwassenen zijn er zestien opgesloten. ‘De beslissing om iemand op te sluiten hangt onder meer af van de mogelijkheden om die terug te sturen’, zegt Geert De Vulder van DVZ. ‘De nationaliteit speelt daarbij een rol, of andere aanwijzingen van identiteit. Soms hebben we ook elementen als ze eerder al zijn opgepakt.’

‘Onduidelijke situatie’

Toekomstige acties hangen af van de capaciteit in de gesloten centra van Dienst Vreemdelingenzaken, maar kunnen leiden tot een vermindering van het aantal migranten dat rond het Noordstation moet overnachten. Ook wordt voorzien in nachtopvang voor zwangere vrouwen en andere vluchtelingen met een kwetsbaar profiel. Zij kunnen terecht in de daklozenopvang van Samusocial. ‘Minderjarigen worden sowieso opgevangen door Fedasil’, zegt de woordvoerster van Francken.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen hekelt dat de migranten geen toegang hebben tot transparante juridische informatie. ‘Deze mensen blijven vastzitten in een onduidelijke en kwetsbare situatie. Ze kunnen geen geïnformeerde beslissing nemen (bijvoorbeeld over een asielaanvraag) als ze de hele dag naar eten en een verblijfsplaats moeten zoeken. Mensen zullen geen asiel aanvragen, als ze bang zijn teruggestuurd te worden wanneer ze bij DVZ aankloppen.’