Opnieuw dertig migranten opgepakt na razzia in station Brussel-Noord
archiefbeeld. Foto: BART DEWAELE
Een honderdtal politieagenten heeft donderdag opnieuw een controleactie gehouden bij migranten aan het Brusselse Noordstation. Er werden veertig migranten gecontroleerd, dertig van hen werden opgepakt, waarvan zeker twee minderjarigen.

De lokale politie Brussel Noord heeft donderdagochtend, in samenwerking met de federale politie, de Dienst Vreemdelingenzaken en de spoorwegpolitie, een controleactie uitgevoerd in het station Brussel-Noord. De actie gebeurde op vraag van de burgmeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (DEFI).

Dienst Vreemdelingenzaken kampte donderdag met informaticaproblemen, waardoor de registratie van de migranten op zich laat wachten en het nog niet duidelijk is welke ondergebracht worden in een gesloten centrum.

‘De politiediensten die de operaties leidden, hebben hun werk uitgeoefend met respect voor de migranten. Het was niet nodig om krachtig op te treden. Alles is rustig verlopen’, laat burgemeester Clerfayt nog weten.

Het is niet de eerste controleactie in het Noordstation. Gisteren werden ook al 44 migranten opgepakt, waaronder 11 minderjarigen. 19 van hen zijn overgebracht naar een gesloten centrum. 

'Nergens voor nodig'

Dirk Vandervelden van de organisatie vzw Humain is niet te spreken over de actie. 'Dit machtsvertoon is nergens voor nodig', zegt hij aan de VRT. 'Deze mensen zijn géén probleem voor de veiligheid. Zij slapen hier en proberen hier rust te vinden.'

De lokale politie gaat hier niet mee akkoord. 'Er passeren hier dagelijks heel veel mensen. Voor de trein- en busreizigers en de inwoners is het dus effectief veiliger. Ook voor de migranten is het aangenamer om een dak boven hun hoofd te hebben', aldus de woordvoerder van Politie Noord. 

Transitmigranten

Vluchtelingenorganisaties registreren de jongste maanden dagelijks ongeveer 400 mensen die overnachten in de buurt van het Maximiliaanpark, vlak bij Brussel Noord. Dat zijn er niet zoveel als in 2015, maar toch voldoende om een flashback te krijgen naar het grootste tentenkamp dat ooit in ons land stond.Anders dan in 2015 verwijdert de politie vandaag meteen alles wat nog maar op een tent gelijkt.

Het gaat vooral om transitmigranten uit Sub-Saharaans Afrika, die hun land om economische reden verlieten en niet in België willen blijven. ‘Ze mogen asiel aanvragen, maar ze willen niet’, zei staats-secretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) eerder.