Ook naaktbeelden welkom in Louvre Abu Dhabi
Foto: Mohamed Somji

Nadat de openingsdatum jaar na jaar werd opgeschoven, zullen de deuren van het Louvre in Abu Dhabi op 11 november eindelijk openen voor het grote publiek. Onder de 600 werken zullen ook naaktbeelden en christelijke kunst te zien zijn, klinkt het.

De plannen voor een bijhuis voor het Louvre in Abu Dhabi zijn al tien jaar oud en het museum had eigenlijk vijf jaar geleden al zijn deuren moeten openen, maar de constructiewerken voor het ontwerp van de Franse architect Jean Nouvel liepen steeds vertraging op. Vooral de immense koepel, samengesteld uit 8.000 metalen sterretjes die het zonlicht filteren, gaf de bouwvakkers kopzorgen.

Maar dat leed moet snel vergeten zijn na 11 november, wanneer het museum de deuren opent voor het grote publiek. Met de nieuwe trekpleister hoopt de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten zich te onderscheiden van het nabijgelegen Dubai en jaarlijks miljoenen extra bezoekers te lokken. De uiteindelijke kostprijs van het museum blijft een goedbewaard geheim.

Ook naaktbeelden welkom in Louvre Abu Dhabi
Ook naaktbeelden welkom in Louvre Abu Dhabi

In het nieuwe museum zullen meer dan 600 kunstwerken worden tentoongesteld, van de prehistorie tot hedendaagse kunst, met enkele werken van grootmeesters zoals Pablo Picasso, Leonardo da Vinci en Vincent van Gogh. De Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone maakte verschillende werken specifiek voor het museuù.

Volgens de Franse instanties gelden er geen beperkingen voor de collectie, die ook naaktbeelden en christelijke kunst zal omvatten. ‘We kregen op alle vlakken carte blanche’, aldus curator Jean-François Charnier van Agence France-Muséums. ‘In het museum zullen naaktbeelden staan en hedendaagse schilderijen. Je zult er ook religieuze beelden zien van alle religieus.’

De werken worden zo gegroepeerd om de stadia in de menselijke ontwikkeling en de connecties tussen de verschillende culturen in de verf te zetten, aldus Charnier. ‘Met een Chinees en een islamitisch kunstwerk zullen we de links en gelijkenissen tussen de twee culturen benadrukken. Als we naar de geschiedenis kijken zijn er meer connecties en bruggen dan muren.’