'We kunnen niet alles terugbetalen'
Koen Wauters helpt Hannelore bij haar beklimming van Machu Picchu in 'Over winnaars' op VTM. Foto: vtm
Een crowdfundingcampagne moet Hannelore Vens, de jonge vrouw die in het programma 'Over winnaars' Macchu Pichu beklom, elektronische beenprothesen bezorgen. Volgens Hannelore heeft minister Maggie De Block (Open VLD) laten verstaan dat er geen budget is voor de terugbetaling. Het kabinet-De Block en het Riziv ontkennen echter dat gesprekken over een terugbetaling op een njet stootten, 'maar er moeten prioriteiten gesteld worden'.

Hannelore Vens (27) viel drie jaar geleden flauw op het perron en kwam met haar benen onder een trein terecht. Sindsdien loopt ze met mechanische prothesen rond. Daarmee valt ze echter regelmatig over kiezels en andere oneffenheden, iets wat met de nieuwe elektronische prothesen die ze mocht gebruiken tijdens de opnames van het programma 'Over winnaars' met Koen Wauters, niet het geval is.  

'Doordat je je veiliger voelt, ben je sneller geneigd om buiten te komen, tussen de mensen', wijst Hannelore in Het Laatste Nieuws ook nog op de psychologische belang van de mechanische prothesen. De krant startte nu samen met radiozender Q-Music een crowdfundingcampagne om twee prothesen voor Hannelore te kunnen kopen.

Kniegedeelte slechts gedeeltelijk terugbetaald

Mechanische prothesen worden voor 100 procent terugbetaald, maar bij elektronische prothesen geldt dat echter enkel voor het onderste gedeelte van de prothese, bevestigt het Riziv. Voor het dure kniegedeelte - waarin de sensoren zitten die de prothese corrigeren bij oneffenheden op de weg - wordt slechts een 2.500 euro terugbetaald, terwijl de kosten kunnen oplopen van 25.000 euro tot 45.000 euro per prothese.

'Als we samenzitten met het Riziv of gezondheidsminister Maggie De Block, is het antwoord helder: "Sorry, geen budget.", vertelt Hannelore, die zelf in de werkgroep zit als vertegenwoordiger van de mensen die in aanmerking komen voor zo'n protheses.

Kabinet-De Block: 'Genezende en levensreddende behandelingen krijgen voorrang'

Volgens het kabinet-De Block heeft de minister echter nooit samengezeten met Hannelore. 'Wij vinden daar niets van terug. Het is trouwens ook niet de stijl van de minister om zo te reageren', stelt woordvoerster Els Cleemput.

Het kabinet begrijpt dat mensen als Hannelore een zo goed mogelijke zorg willen. 'Maar we kunnen met ons buget niet alles terugbetalen. We moeten keuzes maken, en voor ons hebben genezende en levensreddende behandelingen voorrang', aldus Cleemput, die onder andere verwijst naar de snellere terugbetaling van de behandeling voor hepatitis C, waarvoor vanaf 2017 negentig miljoen euro per jaar extra wordt uitgetrokken.

Riziv: 'Zeker verbetering voor patiënten'

Ook het Riziv ontkent dat een terugbetaling werd uitgesloten. 'We zijn in de zomer inderdaad begonnen met een werkgroep en hebben een aantal gesprekken gehad, maar het dossier zit nog in een beginfase', reageert woordvoerder Ludwig Moens.

'De elektronische prothesen betekenen zeker een verbetering voor de toestand van de patiënten', geeft Moens toe. 'De terugbetaling ervan zou echter een belangrijk bijkomend budget vragen. Daarvoor moet er eerst overleg volgen met de minister.'

Bekijk hier het fragment uit 'Over winnaars' waarin Hannelore de laatste stappen zet van de beklimming.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig