Coup Lutgen strandt in Brussel
Benoît Lutgen Foto: blg
CDH-voorzitter Benoît Lutgen verraste begin deze zomer vriend en vijand door mee te delen dat hij niet langer wou regeren met de door schandalen geteisterde PS. Maar hij werpt de handdoek in de ring, nu Défi-voorzitter Olivier Maingain nog maar eens heeft duidelijk gemaakt dat hij niet met het CDH en de MR rond de tafel wil. Zijn partij is nodig om in het Brussels ­Gewest en de Franse Gemeenschap een alternatieve regering te vormen. ‘Défi heeft helaas definitief de deur gesloten’, zegt Lutgen. ‘Het weigert een meerderheid zonder de PS.’

Ook bij de Franstalige liberalen van de MR is alle hoop vervlogen dat Maingain nog een millimeter opschuift. ‘Het is afgelopen’, klinkt het bij de woordvoerder van MR-voorzitter Olivier Chastel. ‘Maar we zullen in Brussel constructief oppositie blijven voeren.’
Zo strandt de coup van Lutgen in Brussel. In Wallonië is hij er wel in geslaagd om een alternatieve regering te vormen zonder de PS, maar met de MR. Het Waals Gewest wordt nu geleid door de Franstalige liberaal Willy Borsus. Zijn voorganger Paul Magnette (PS) heeft zich opnieuw teruggetrokken in Charleroi. Maar in Brussel en de Franstalige Gemeenschap is het CDH dus veroordeeld om voort te regeren met de PS. 

‘We gaan in geen geval de PS ­alleen aan de macht laten’, zegt Lutgen. ‘Het werk in de regeringen zal voortgezet worden, alleen al in het belang van de gezinnen.’ Hij wijst ­onder meer op de hervorming van de kinderbijslag en van het Franstalige onderwijs die nog op het programma staat, maar de vraag is wat de regeringen nog kunnen klaarspelen in een sfeer van wantrouwen. 

Gespleten situatie

De Franstalige christendemocraten komen in een erg gespleten situatie terecht. Ze maken deel uit van een centrumrechtse regering in Wallonië en van twee centrumlinkse regeringen in Brussel en de Franse Gemeenschap. 

Die Franse Gemeenschap is dan nog een geval apart. In dat parlement zetelen een deel parlementsleden uit het Brussels Parlement en alle leden van het Waals Parlement. Die laatsten werken dus tegelijk voor een centrumlinkse (Brussel) en centrumrechtse (Wallonië) regering. En federaal zit het CDH in de oppositie, maar daar moet het op eieren lopen om de Waalse coalitiepartner MR niet voor het hoofd te stoten. 

Intussen zullen het CDH en de MR geen kans laten liggen om Défi zwart te maken. ‘Er rust een vloek op de Franstaligen’, zei MR-vicepremier Didier Reynders gisteren nog op RTL. ‘In het verleden kleefden Milquet en Javaux (Ecolo, red.) aan de PS, nu is dat het geval met Maingain.’ Die laatste probeert zijn partij intussen te profileren als ‘de derde weg’, zuiver op de graat, om zo ontevreden kiezers weg te snoepen bij zowel de PS, het CDH als de MR.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig