Vier Belgen op prestigieuze lijst van Europese vernieuwers
Damya Laoui.

Vier Belgen staan op de lijst ‘Innovators under 35 Europe’ van MIT Technology Review, het magazine van het eminente Massachusetts Institute of Technology.

Het magazine bekroont zo 35 talentvolle vernieuwers en ondernemers uit Europa die nieuwe technologieën ontwikkelen om dwingende maatschappelijke problemen op te lossen.

De laureaten werden gekozen uit meer dan 1.100 inzendingen. Voor België gaat het om vier mensen. Victor Dillard, wiens AI-platform helpt om veilige en efficiënte gentherapie te ontwikkelen. Vincent Spruyt ontwikkelde een machinaal leerplatform dat menselijk gedrag via big data verklaart en voorspelt. Julien De Wit ontwikkelde nieuwe technieken om mogelijk bewoonbare planeten te identificeren en bestuderen die rond andere sterren dan de zon draaien. Damya Laoui tot slot doet onderzoek naar dendritische cellen om nieuwe immuuntherapieën tegen kanker te ontwikkelen.

Primeur

Het is voor het eerst dat MIT Technology Review in heel Europa op zoek ging naar talent. De voorbije jaren, sinds 2011, waren er wel al lokale edities in enkele Europese landen, waaronder België. De 35 kandidaten worden voor het eerst ook onderverdeeld in 5 groepen: uitvinders, ondernemers, visionairen, pioniers en weldoeners.

Op 14 september, tijdens een evenement in Parijs, zal per categorie één beste project worden gekozen dat een speciale vermelding krijgt. Bovendien zullen de winnaars aanwezig zijn op Emtech Frankrijk 2017, de jaarlijkse conferentie voor opkomende technologie, op 10 en 11 oktober in Toulouse.

In de VS bestaat de wedstrijd al sinds 1999. En met Mark Zuckerberg, oprichter van Facebook in 2007 en Sergey Brin, co-oprichter van Google in 2002, kroonde hij al enkele klinkende namen tot winnaars.