Goksites eisen half miljoen van Geens
Foto: blg
De goksites vinden dat de overheid bepaalde gokspellen van Ladbrokes niet aan banden legt. Ze willen daarom een dwangsom innen van Koen Geens.

Virtuele weddenschappen: daar draait de hele twist om. Bij zo’n weddenschappen zet de speler geld in op een compleet fictieve wedstrijd, zoals de Rode Duivels tegen de nationale voetbalploeg van Afghanistan. De uitkomst van het spel hangt niet af van de kwaliteiten van de teams, maar van de cijfergenerator in het spel en is dus –  nog veel meer dan bij echte wedstrijden – volledig onvoorspelbaar. De weddenschap kan zowel online gebeuren als in een gokkantoor.

Als minister van Justitie is Koen Geens (CD&V) bevoegd voor de controle op de goksector. In juli sprak hij zich nog fel uit tegen die virtuele weddenschappen. ‘Ze zijn zeer verslavend en hebben bijna niets meer te maken met wedden op sportwedstrijden.’ Maatregelen zoals leeftijds- en identiteitscontrole moeten de toegang tot het gokspel beperken.

Geen vergunning meer

Het gokbedrijf Ladbrokes, dat in ons land ongeveer de helft van de 600 gokkantoren in handen heeft, biedt zo’n virtuele weddenschappen aan. 

Tot voor kort had het daarvoor zelfs een vergunning van de Belgische overheid. Maar concurrerende goksites, meerbepaald de bedrijven achter bet333.com en  casinobelgium.be, trokken daartegen naar de rechtbank. Ze vroegen aan de rechtbank om de Belgische staat te verplichten die vergunning in te trekken. 

De goksites kregen gelijk van de rechter. Sinds afgelopen juli mag Ladbrokes zo’n spelletjes officieel niet meer aanbieden.
Volgens de goksites is daarmee de kous nog niet af. Ze zijn van mening dat de vergunning die de Belgische staat en de Kansspelcommissie hebben ingetrokken enkel slaat op de virtuele weddenschappen in de wedkantoren zelf. 

Online kan Ladbrokes die dus blijven aanbieden – wat het ook doet. Volgens onze informatie zouden er in de gokkantoren ook nog altijd machines staan waar kan worden gewed op de omstreden spelletjes.

Geens: 'Geen dwangsom verschuldigd

In het vonnis dat de rechter uitsprak over de kwestie, legt hij aan de Belgische staat ook een dwangsom van tienduizend euro op voor elke dag waarop de vergunning voor Ladbrokes blijft bestaan. Omdat de goksites merken dat Ladbrokes de virtuele weddenschappen blijft aanbieden en vinden dat de overheid daarop niet ingrijpt, eisen ze vijfhonderdduizend euro van Geens.

‘Maar de Belgische staat heeft gedaan wat het vonnis oplegt’, reageert de woordvoerster van minister Geens. ‘We zijn die dwangsom dus niet verschuldigd.’

Ladbrokes reageerde gisteren niet op een vraag om commentaar.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig