Oude NMBS-loods in Essen wordt brouwerij
De loods in neorenaissancestijl is sinds 2003 als monument beschermd Foto: Onroerend Erfgoed Vlaanderen

De gemeente Essen krijgt een premie van ruim drie miljoen euro toegewezen voor de restauratie en herbestemming van een NMBS-goederenloods uit het begin van de twintigste eeuw. Het als monument beschermde gebouw krijgt een herbestemming als brouwerij.

De goederenloods is een statig gebouw langs de spoorlijn Antwerpen-Roosendaal. Het station van Essen dateert al van de negentiende eeuw, toen Essen was uitgegroeid tot een belangrijk grenspost met Nederland. Begin twintigste eeuw kwam daar een langgerekte bakstenen goederenloods bij. In 1975 namen andere locaties in de regio Antwerpen die functie over.

De loods in neorenaissancestijl is sinds 2003 als monument beschermd vanwege de architectuurhistorische waarde. Voorts is het gebouw een symbool van de economische ontwikkeling van Vlaanderen onder invloed van internationale spoorwegverbindingen.

‘Herbestemming is de ideale manier om een erfgoedlocatie nieuw leven in te blazen’, stelt minister-president Geert Bourgeois, die bevoegd is voor Onroerend Erfgoed. ‘Daarom ging het gemeentebestuur op zoek naar een partner die het gebouw een nieuwe functie wou geven met respect voor het industriële karakter van de loods.’

Via een open oproep ontstond het idee om er een brouwerij in te realiseren. Het eigenlijke brouwproces zal plaatsvinden in de spoorbedding van het gebouw, de kades of perrons zullen dienst doen als opslagruimte en er is ook plaats voor kantoren.

De herbestemming wordt ook een testcase voor een Europees project rond het gebruik van hernieuwbare energie in erfgoedcomplexen.