Turkije is niet klaar om toe te treden tot de Europese Unie, zo laat de de Duitse kanselier Angela Merkel weten via haar woordvoerder. Ze wil dat er dan ook een formeel einde komt aan de toetredingsgesprekken, die in de praktijk nu al stilliggen. Turkije spreekt van 'een aanval op de grondslagen van Europa’.

De mededeling komt er daags na het tv-debat in het kader van de Duitse verkiezingen, tussen Merkel en haar socialistische uitdager Martin Schulz. Die had tijdens het debat gezegd dat hij als kanselier de Europese gesprekken met Turkije zou laten afbreken. Merkel zelf was voorzichtiger. Ze zei dat de EU tot een gezamenlijk standpunt zou moeten komen, en bekijken of de gesprekken kunnen worden stopgezet.

Maandagmorgen verscherpte haar woordvoerder dat standpunt. Ze zou aan haar Europese collega’s vragen om de onderhandelingen nu al te beëindigen. Turkije zou helemaal niet klaar zijn om toe te treden, is haar mening.

Namens de Europese Commissie herhaalde de woordvoerder van voorzitter Juncker diens woorden van vorige week. Hij zei toen al dat Turkije ‘met reuzenpassen afstand neemt van Europa’. De woordvoerder wees er wel op dat niet Juncker, maar de 28 lidstaten zullen moeten beslissen over welke kant de gesprekken uit gaan. Dat zou al volgende maand op de agenda kunnen komen.

Vanuit Turkije klinkt ongenoegen over het oplaaien van de discussie. Minister Omer Celik, bevoegd voor de onderhandelingen, noemt de oproep om de gesprekken te staken ‘een aanval op de grondslagen van Europa’. Op Twitter verweet hij Schulz het debat te ‘vergiftigen’, en vergeleek hij Schulz' taalgebruik met dat van de Franse extreemrechtse politica Marine Le Pen. ‘Ze bouwen een Berlijnse muur, gebouwd met stenen van populisme’, voegde hij daar nog aan toe.

 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig