De beste planten om de lucht in huis te zuiveren
Lepelplant Foto: rr
Niets dat een woonkamer zo kan opvrolijken als een frisse plant of boeket bloemen. Maar planten ogen niet alleen leuk, ook dragen ze bij tot de luchtkwaliteit in huis.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa voerde enkele jaren geleden onderzoek naar de luchtkwaliteit in ruimtestations. Uit de Nasa Clean Air Study bleek dat bepaalde kamerplanten op een natuurlijke manier giftige stoffen zoals benzeen en formaldehyde kunnen neutraliseren, en zodoende de luchtkwaliteit kunnen verbeteren.

Op die manier worden de negatieve effecten van het zogenaamde sickbuildingsyndroom aangepakt, gezondheidsklachten die mensen toeschrijven als ze lange tijd in hetzelfde gebouw vertoeven.

Uit het onderzoek, dat ook kan vertaald worden van het ruimtestation naar de gewone huiskamer, bleek dat de lepelplant (spathiphyllum) als winnaar uit de bus komt. De plant ziet er niet alleen sierlijk uit met haar witte kelken, ze filtert op haar eentje verschillende giftige stoffen weg.

Maar ook de chrysanten, die in ons land vooral in trek zijn op kerkhoven, kan tot wel vijf verschillende schadelijke stoffen neutraliseren in de lucht. De top drie wordt vervolledigd door de drakenplant (dracaena marginata), een plant met een rode gloed die vooral sterk is in het neutraliseren van giftige stoffen uit olie, vernissen en verf.

Het onderzoek stipt ook aan dat één plant ongeveer tien vierkante meter kan zuiveren. Wie de luchtkwaliteit binnenshuis wil verbeteren, koopt dus maar betere enkele planten bij.