KAART

Wie handelt met Noord-Korea?

4 september 2017

De Amerikaanse president Donald Trump dreigt er mee dat landen die nog handel drijven met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un dat niet meer zullen kunnen doen met de Amerikanen. Klik op de kaart om een overzicht van de jaarlijkse import- en exportcijfers van Noord-Korea en de Verenigde Staten te krijgen.

Opvallend is dat China in 2015 goed is voor 83 procent van de exportinkomsten van Noord-Korea. Dat Trump China onder druk zet om de handel met Noord-Korea stop te zetten, lijkt daarmee een logische strategie. Vreemd genoeg is die export met China de voorbije jaren echter alleen maar gestegen. In 2005 bedroeg de Chinese afname slechts 454 miljoen dollar (34 procent van de totale Noord-Koreaanse export). In 2010 was dit al 1,1 miljard dollar (59 procent). China lijkt dus niet geneigd te zijn om de handel met de temperamentvolle buur te minderen.

Een handelsultimatum stellen om Noord-Korea naar de onderhandelingstafel te dwingen kan voor de Verenigde Staten duur uitvallen. Hoewel de Amerikanen zelf niets importeren vanuit Noord-Korea, en de export minimaal te noemen is, zal de Amerikaanse economie volgens critici lijden als Trump zijn idee uitvoert. Trump moet immers rekening houden met het eigen handelsaandeel met Noord-Koreaanse ruilpartners. Zo zou het stopzetten van de handel met Saudi-Arabië de Verenigde Staten meer pijn doen dan Noord-Korea. Tenminste, als de Saudis kiezen voor handel met Noord-Korea. Trump rekent dat zo'n scenario zich niet zal voordoen.

Lees verder onder de interactieve kaart.

Tenslotte is er helemaal geen zekerheid over de officiële Noord-Koreaanse import- en exportcijfers. Terwijl de internationale sancties zich opstapelen, heeft het land heel wat illegale handeltjes opgezet. Zo produceert Noord-Korea methamfetamine en opium. Ook het vervalsen van Amerikaanse Dollars en Chinese Yuans brengt geld in het laatje. Wapenhandel en mensensmokkel zouden jaarlijks miljoenen opbrengen. De verkoop en proliferatie van raketonderdelen is tenslotte de grootste doorn in het oog van de Amerikanen.