Veganistisch ijs is in opmars
Een tip: veganisten bestellen hun ijsje steeds in een potje, want de hoorntjes worden gemaakt van boter. Foto: Getty Images/iStockphoto

Veganisme wordt mainstream en dat laat zich ook merken bij de ijsjesverkoper, die er de voorbije jaren in geslaagd is om romig ijs te maken zonder dierlijke producten als melk, room en eiwit.

Wie zich bekeert tot het veganisme mag meteen een groot aantal zaken van zijn boodschappenlijstjes schrappen. Snoepgoed is er een van (want vervaardigd met gelatine, dat dierlijk beendermeel bevat), en ook ijsjes zijn een no-go (tenzij het sorbetijs betreft), want bijna uitsluitend vervaardigd uit room, melk en eiwit.

Maar de wetenschap staat niet stil en dus kunnen veganisten anno 2017 ook van een ijsje genieten op warme dagen, maar dan eentje op basis van soja, kokosmelk en amandelmelk. Daarvoor moeten ze evenmin een lange zoektocht ondernemen, want de ijsjes zijn gewoon te koop bij de supermarkten, en steeds meer ijsjesverkopers experimenteren met veganistische smaken.

De Amsterdamse ijsmaker Massimo Bertonasco vertelt aan NRC waarom hij sinds vorig maand zelf ook enkele veganistische smaken aanbiedt. ‘In Italië is veganistisch ijs al een tijdje populair, dus dat wilde ik hier ook uitproberen.’ Hij begon met twee smaken: pistache en hazelnoot. ‘Mensen waren verrast dat ijs zonder melk en room toch romig smaakt.’

De techniek van ijsmakers is de laatste jaren vooruitgegaan, zegt Bertonasco. Door te experimenteren met verschillende ingrediënten als basis – water, noten, soja of kokos – lukt het nu om romig chocolade-ijs te maken zonder dierlijke producten als melk, room en eiwit. En dat zie je in het aanbod. Italië, Spanje en de Verenigde Staten zijn voorlopers op ijsgebied, daar hebben veel salons de vitrine al deels gevuld met veganistisch, romig ijs.

Dat er steeds meer veganistische alternatieven beschikbaar zijn (bent u recent nog een biowinkel binnengelopen?), maakt dat meer mensen de overstap wagen, al dan niet deeltijds. En dat is goed nieuws voor onze planeet, want de vlees- en zuivelindustrie zijn momenteel de belangrijkste vervuilers.