KBC en Ageas in wereldtop waardecreatie
Johan Thijs, ceo van KBC Foto: ivan put
KBC creëerde de voorbije vijf jaar als bank wereldwijd het meest waarde. Ageas was bij de verzekeraars de op twee na beste, zegt Boston Consulting.

De Boston Consulting Group (BCG) publiceert sinds 1999 jaarlijks een studie van de beursgenoteerde bedrijven die het meest waarde creëren voor hun aandeelhouders. BSG berekent de waardecreatie onder meer aan de hand van de koersevolutie en de winstuitkering (dividenden) aan de aandeelhouders. De referentieperiode is telkens de afgelopen vijf jaar. Voor het recentste rapport is dat de periode 2012 tot eind 2016. BCG doet diezelfde oefening ook voor de eerste zes maanden van 2017.

BCG start met een analyse van 45.000 bedrijven, maar daarvan halen er maar 340 het eindrapport. Dat omvat 32 sectoren, met telkens de tien grootste waardescheppers en twee rankings op basis van omvang.

Slechts twee Belgische bedrijven overleven de selectie: KBC Groep en Ageas. Niet toevallig zijn het twee bedrijven die geleden hebben onder de crisis van de financiële sector, maar de jongste vijf jaar een opvallend herstel neerzetten.

KBC Groep zet de sterkste prestatie neer met een waardecreatie van 45,2 procent bij de banken. De tiende waardeschepper bij de banken, Nomura, legde in die periode een rendement van 27,1 procent voor.

Nieuw zelfvertrouwen

De periode van vijf jaar die de Boston Consulting Group meet, valt toevallig samen met de periode dat Johan Thijs de bankverzekeraar leidt. Thijs werd in 2012 topman en gaf KBC opnieuw zelfvertrouwen na de moeilijke crisisjaren door terug te keren naar haar sterke troeven: een sterke bedrijfscultuur, strategie en inzet.

Onder Thijs slaagde KBC erin versneld de overheidssteun terug te betalen. Ook op het overnamefront liet het van zich horen met de overname van de Bulgaarse United Bulgarian Bank. Dit jaar kwam er een tienjarige overeenkomst met de Tsjechische Post voor de verdeling van bankverzekeringsdiensten. Ierland, het land waar KBC erg onder de vastgoedcrisis leed, is intussen uitgeroepen tot kernmarkt en ontpopt zich tot een testgebied voor de digitale toekomst van KBC. Niet toevallig in Ierland maakte de bankverzekeraar eerder dit jaar ook bekend dat het de komende jaren 1,5 miljard euro in zijn  digitale uitbouw stopt. 

Piek en dal

Het herstel van KBC mag dan al indrukwekkend zijn, beleggers die net voor de financiële crisis in het aandeel stapten, zullen nog lang geduld moeten oefenen. De beurskoers piekte in mei 2007 op 106,24 euro en kende een dieptepunt van 5,50 euro  in maart 2009. De huidige koers noteert om en bij de 70 euro, het hoogste peil sinds de financiële crisis. 

Terwijl KBC zich aan de vooravond van de financiële crisis nog liet overtuigen om via aandelen-inkoop zo veel mogelijk ‘overtollig kapitaal’ toe te stoppen aan de aandeelhouders, stelt de groep zich vandaag voorzichtiger op. KBC houdt bewust een extra kapitaalbuffer achter de hand om schokbestendiger te zijn. De crisis van  2008-2009 heeft diepe indruk gemaakt omdat de bank waarvan iedereen dacht dat ze opgetrokken was van beton, toen eveneens wankelde.

Bart De Smet, ceo van Ageas, slaagde er dan weer in om uit de as van Fortis een rendabel verzekeringsbedrijf te bouwen. Net zoals Thijs staat hij dicht bij zijn mensen en is hij erg toegankelijk. 

Ageas staat in de verzekeringstop van BCG met een waardecreatie van 31,2% op een derde plaats. Ageas keerde de afgelopen jaren al heel wat kapitaal uit aan zijn aandeelhouders. De voorbije zes jaar ging het om 3,3 miljard.  Een analist van Kempen&Co meent dat Ageas de komende jaren minder marge heeft om geld uit te keren. Dit najaar moet duidelijk zijn of de Nederlandse rechtbank de schikking goedkeurt die de oude Fortis-aandeelhouders een kleine compensatie voor hun geleden verliezen moet geven. Het gaat om de grootste schikking ooit in Europa, goed voor 1,2 miljard euro.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig