Na de uitnodiging voor een ‘Signaal aan Bart De Wever’ stappen deze namiddag een 150-talmensen door Borgerhout, van de Stenenbrug naar het Koningin Astridplein in Antwerpen. 'Zeer droevig dat men niet verder komt dan een betoging om de burgemeester uit te schelden voor racist en neonazi', reageert de Antwerpse burgervader.

Na de aanval op de Turnhoutsebaan vrijdagavond, waarbij twee politieagenten lichtgewond raakten, had de Antwerpse burgervader om een signaal van de buurt gevraagd: om de daden te veroordelen, maar ook om schuldigen aan te duiden.

Dat 'signaal' kwam er. 'Bart De Wever schoffeert zijn eigen burgers met gorte uitspraken, hij stigmatiseert bevolkingsgroepen. De Wever wil een signaal? Laten we hem dat geven', klonk het op Facebook voor een inderhaast georganiseerde, vreedzame wandeling.

De welkomstwoorden werden uitgesproken door actrice Mitta Van der Maat, die alle deelnemers ‘een fijne wandeling’ wenste. Daarmee benadrukte dat het niet om een betoging gaat met leuzes en protest, wel om een rustige wandeling rond het thema ‘Signaal aan Bart De Wever’.

'Wij willen gerust een signaal geven, maar dan een dat meer is dan wat er de laatste tijd in de pers komt over agressie tegen ordediensten, wat uiteraard niet goed te keuren valt', zegt mede-initiatiefnemer Karen Verstraeten. 'De wijk is altijd wel een probleemwijk genoemd, maar ondertussen wonen er een hele hoop mensen die samenleven, en dat op een fijne manier. We zijn soms wat ontdaan door de hele negatieve reacties die dan ineens over heel de wijk worden uitgesproken.'

Volgens Verstraeten is er ook ongenoegen om een eerder incident met politieagenten. De buurt nodigde de burgemeester daarna uit op een buurtvergadering, maar die kwam toen niet opdagen. 'Misschien had hij een goede reden om er niet bij te zijn, maar als hij dan nu opnieuw een signaal vraagt, dan geven we er een ander. Vandaar deze wandeling, rustig, om te laten zien dat ook dit kan.'

Aan het Ecohuis, op de Turnhoutsebaan, zal na de wandeling een menselijke ketting worden gevormd. Het initiatief voor de menselijke ketting was er deze week al gekomen, na het interview met De Wever in Gazet van Antwerpen, waarin hij bepaalde bewoners van Borgerhout vergeleek met de terroristen van de aanslagen in Catalonië.

Ook Wouter Van Besien (Groen) en Tom Meeuws (SP.A) stapten mee op. De optocht verliep zonder incidenten of grote verkeershinder. Aan het einde weerklonk applaus voor de begeleiding van de politie.

'Bodycams voor agenten nodig'

De Wever zelf is niet onder de indruk van de manifestatie, zo vertelt hij aan vrtnws. 'Ik had een ander signaal verwacht. Ik denk dat het normaal is dat als op twee maanden tijd de politie in uw buurt vier keer wordt aangevallen door jongeren, dat je dat als buurtbewoner niet pikt. Wie zijn die jongeren, wie zijn die ouders, daar moet verantwoordelijkheid worden genomen. Als men niet verder komt dan een betoging om de burgemeester uit te schelden voor racist en neonazi, dan is dat zeer droevig', aldus De Wever.

Hij pleitte zondag in een gesprek met VTM Nieuws ook al voor bodycams voor agenten. 'Zij worden aangevallen, lopen kneuzingen op en worden nu leugenaars genoemd. Dat is echt nefast. Wij willen zo snel mogelijk bodycams. Ik hoop dat het parlement dit snel goedkeurt, zodat we dit soort nonsens niet meer meemaken.'