China en Rusland blijven het eens: 'Denuclearisatie van Koreaans schiereiland blijft ons doel'
Jinping en Poetin Foto: reuters
De Chinese president Xi Jinping en de Russische president Vladimir Poetin hebben zondag afgesproken om samen 'op de juiste wijze te reageren' op de recente nucleaire test van Noord-Korea. Frans president Macron roept de VN-Veiligheidsraad ondertussen op Noord-Korea weer op de weg van de dialoog te krijgen.

'De twee wereldleiders blijven beiden bij hun afspraak dat de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland het doel moet zijn, en zullen elkaar nauwgezet blijven informeren over hoe ze zullen omgaan met de nieuwe situatie', liet het Chinese staatsagentschap Xinhua weten. Poetin en Xi zijn beiden aanwezig op een meeting van de Brics-groeilanden in de Chinese stad Xuamen.

China liet eerder noteren dat  Noord-Korea 'de algemene tegenkanting van de internationale gemeenschap negeert' met deze nieuwe nucleaire test. 'De Chinese regering drukt haar resoluut verzet uit en veroordeelt nadrukkelijk deze actie', aldus de Chinese minister van Buitenlandse Zaken. China spoort het land aan om te stoppen met 'het verergeren van de situatie met daden die niet in hun belang zijn'.

Zuid-Korea eist ‘zwaarste straf’

De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-In vraagt nieuwe sancties voor Noord-Korea, nadat Noord-Korea zelf de zeer succesvolle’ test met een waterstofbom bevestigde. Moon vraagt ‘alle diplomatieke sancties, en vooral die van de VN-Veiligheidsraad, voor de volledige isolatie van Noord-Korea’, zei de raadgever van de president, Chung Eui-Yong, na een vergadering met de nationale veiligheidsraad van het land.

‘De president heeft opgedragen samen te werken met de internationale gemeenschap om de zwaarst mogelijke straf te vinden’, voegde Chung daar aan toe. Zuid-Korea gaat nu overleggen over de ontplooiing van de ‘zwaarste actieve strategieën van het Amerikaanse leger’.

'Ook EU moet ageren'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron zijn voorstander van zwaardere Europese sancties tegen Noord-Korea. Dat meldt de Duitse regering. Tijdens een telefoongesprek waren de twee leiders het er over eens dat de 'laatste provocatie van de leider in Pyongyang een nieuwe dimensie heeft bereikt', luidt het in een mededeling.

In het licht van deze 'escalatie' en parallel met de VN-Veiligheidsraad, 'moet ook de Europese Unie ageren'. 'De kanselier en de president zijn voorstander van zwaardere EU-sancties voor Noord-Korea.'

President Macron liet eerder zondag al weten dat hij wil dat de internationale gemeenschap, de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties inbegrepen, snel handelen na de nieuwe test. 'De internationale gemeenschap moet deze nieuwe provocatie met de grootst mogelijke vastberadenheid, om ervoor te zorgen dat Noord-Korea terugkeert naar de weg van dialoog en dat het aanvat met de volledige en verifieerbare en onomkeerbare ontmanteling van zijn nucleair en ballistisch programma.'

Trump en Abe bellen

De Amerikaanse president Donald Trump en de Japanse premier Shinzo Abe hadden zondagochtend al een telefonisch onderhoud gehad. ‘We zijn het er volledig over eens dat we nauwgezet met elkaar en met Zuid-Korea moeten afstemmen en nauw moeten samenwerken met de internationale gemeenschap, om de druk op Noord-Korea te verhogen en het land te dwingen zijn beleid te wijzigen’, aldus Abe. Het was het derde telefoongesprek tussen Abe en Trump sinds Pyongyang dinsdag een raket afvuurde die over Japan vloog.

Ondertussen heeft president Trump ook gereageerd op Twitter, waar hij Noord-Korea 'een gevaarlijke schurkenstaat' noemde.