Noord-Korea: 'Test met waterstofbom was groot succes'
De 'succesvolle test' werd bevestigd op de Noord-Koreaanse staatstelevisie bevestigd. Foto: afp

Een zware aardbeving met een kracht van 6,3 werd wel degeliljk veroorzaakt door een nucleaire test. Dat wezen tests van de Japanse regering uit en werd nu ook bevestigd door het Noord-Koreaanse regime. 'Dit is een belangrijke stap in ons kernwapenprogramma.'

De Noord-Koreaanse staatstelevisie maakte zondagochtend bekend dat een test met een nieuwe waterstofbom 'een groot succes' was. Het gaat volgens het regime om een 'belangrijke' stap in de vervollediging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma.

Volgens Amerikaanse seismologen komt de kracht van de aardbeving inderdaad overeen met die van een zware explosie. De beving vond plaats in de omgeving waar Noord-Korea eerder nucleaire testen hield. Zuid-Koreaanse bronnen stellen dat het om de nucleaire installatie van Punggye-ri gaat in de provincie Kilju.

De Japanse regering had eerder al officieel verklaard dat bevingen wel degelijk afkomstig waren van een ondergrondse nucleaire test. 'Tot die conclusie komen we na het bestuderen van de gegevens', aldus de minister van Buitenlandse Zaken Taro Kono. Het Japanse ministerie van Defensie heeft daarvoor onder andere militaire vliegtuigen uitgestuurd om stralingstesten uit te voeren.

 Het gaat om de zesde kernproef van het Noord-Koreaanse regime. De laatste drie tests vonden het voorbije anderhalf jaar plaats. 

Waterstofbom

Eerder deze nacht deelden Noord-Koreaanse staatsmedia al foto’s van Kim Jong-un naast wat een nieuwe waterstofbom zou zijn. Nog volgens diezelfde staatsmedia kan het tuig gemonteerd worden op een intercontinentale raket, al werd dit nog niet geverifieerd door onafhankelijke waarnemers.

Volgens experts zou de springkracht van het nieuwe wapen kunnen variëren van tien kiloton tot meerdere honderden kiloton. De beweringen zijn nog niet door onafhankelijke bronnen bevestigd. De springkracht van een waterstofbom is vele malen groter dan die van een ‘normale’ atoombom.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zondag tijdens een bezoek aan een fabriek voor nucleaire wapens van een technologische doorbraak gesproken. Hij is ‘trots op de onbedwingbare kracht van de Noord-Koreaanse strijdkrachten’.