Slachthuis Tielt zet maand deuren open en wil ‘modelslachthuis’ worden
Foto: BELGA

‘We willen af van de stempel horrorslachthuis en vragen een eerlijke tweede kans.’ Dat zei de ceo van het Exportslachthuis nadat het slachthuis in maart in een slecht daglicht kwam door een undercoverreportage van de dierenrechtenorganisatie Animal Rights. Het slachthuis zal een maand lang de deuren open zetten voor het brede publiek om het vertrouwen te herwinnen.

‘Ook wij waren geschokt door de beelden en vonden de mistoestanden onaanvaardbaar’, opende De Roover De Brauwer van de Debra Group vrijdag bij een inkijk in het bedrijf. ‘Nog voor de sluiting waren we al bezig met correcties en een actieplan. We willen nu het vertrouwen zo herstellen. Bij velen roept de naam ‘Exportslachthuis’ walging op maar we vragen een eerlijke tweede kans en de beste manier om dat te doen is de deuren wagenwijd open te zetten’, aldus de bedrijfsleiders.

Hij beoogt vijf doelstellingen: de consument overtuigen, tonen van waar het vlees komt, het vertrouwen herwinnen en de alertheid van het personeel vergroten. Als laatste vraagt hij de consument om op te treden als controlerend orgaan. Het slachthuis zal alle werkdagen de deuren open zetten voor twee tot drie sessies per dag, waarbij De Roover De Brauwer zelf zal instaan voor de ontvangst.

Externe doorlichting

Er is inmiddels heel wat gebeurd in het bedrijf en dat zullen de bezoekers ook te zien krijgen, in een filmpje en op de werkvloer. Er hangen onder meer 12 camera’s die door alle instanties kunnen bekeken worden, er zijn meer opzichters en er is een nultolerantie voor medewerkers die dieren mishandelen. Enkele personeelsleden moesten ook het bedrijf verlaten.

Er kwam ook een externe doorlichting van Thomas More (KU Leuven) die ook lessen gaf rond dierenwelzijn, van het management tot het vloerpersoneel. ‘Regelmatige opleidingen zijn nodig want we merken dat na drie maanden de aandacht voor welzijn vaak verslapt. Dat geldt voor alle actoren: van veehouder, over transporteur tot verwerker’, aldus docent Jos Van Thielen. Ook de hele sector boog zich over de problematiek en alle leden van de Federatie Belgisch Vlees engageerden zich om van dit soort leermomenten echte speerpunten te maken zodat wanpraktijken in geen enkel bedrijf nog zou kunnen voorkomen.

Modelslachthuis

Thomas De Roover De Brauwer hoopt met de ingrepen dat het Exportslachthuis hét modelslachthuis in België wordt. ‘Dat is ook in ons voordeel want rustige dieren zorgen voor meer kwaliteitsvol vlees’, besloot hij.

Wat betreft de economische impact van de crisis wou het bedrijf niets kwijt. De groep wil zo snel mogelijk het oude productieniveau terug bereiken en stopt de uitbreidingsplannen, wat zou zorgen voor bijna een verdubbeling van de productiecapaciteit, niet weg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig