Erdogan: ‘Schandalig dat VS mijn lijfwachten vervolgt’
Foto: AP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft boos uitgehaald naar de Amerikaanse autoriteiten. Hij noemde het ‘schandalig’ dat zijn beveiligingsagenten worden vervolgd voor ongeregeldheden tijdens het bezoek van de Turkse leider aan Washington in mei van dit jaar.

Tijdens het bezoek van de Turkse premier Erdogan aan de Amerikaanse president Donald Trump in mei van dit jaar braken relletjes uit aan de Turkse ambassade in Washington. Pro-Koerdische groepen werden tijdens een protest belaagd door AKP-supporters met Turkse vlaggen. Ook enkele lijfwachten van Erdogan zouden zich in het tumult hebben gemengd.

In totaal zijn de voorbije weken negentien mannen met een Turkse achtergrond aangeklaagd voor de rellen. Onder hen zijn vijftien bewakingsagenten van de president, onder wie het hoofd van de beveiliging van de Turkse president. Sommige verdachten riskeren tot vijftien jaar cel.

Erdogan is niet te spreken over de aanklacht. ‘Dit een duidelijke en schandalige uiting van hoe justitie te werk gaat in Amerika’, aldus Erdogan vanmorgen na het ochtendgebed. Hij kondigde aan dat hij de zaak zeker zou bespreken tijdens een onderhoud met de Amerikaanse president Trump in New York later deze maand.’

Volgens de president deden de beveiligers hun werk en moest hij beschermd worden voor agressieve aanhangers van de PKK, de Koerdische rebellenbeweging die in het zuidoosten van Turkije strijdt voor een eigen staat.

De Turkse president fulmineerde voorts tegen de aanklager, die volgens hem een 'overblijvertje' is van Trumps voorganger Barack Obama. Voorts kreeg Washington er van langs omdat het toestaat dat de beweging van Fethullah Gulen actief blijft in de VS, hoewel de beweging van die prediker, althans volgens Erdogan, achter de mislukte staatsgreep van vorig jaar in Ankara zit.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig