60.000 bezoekers voor Martin Margiela in Antwerpen

Na Dries Van Noten richtte het Antwerpse ModeMuseum de schijnwerpers op de Belgische ontwerper Martin Margiela, en diens periode bij het Parijse modehuis Hermès. De tentoonstelling lokte meer dan 60.000 bezoekers.

In het Antwerpse ModeMuseum was de voorbije maanden de overzichtstentoonstelling van het werk van de Belgische ontwerper Martin Margiela voor het Parijse modehuis Hermès van 1997 tot 2003 te bewonderen.

‘Wat opvalt is dat meer dan 40 procent van de bezoekers uit het buitenland kwamen. De aandacht van de Antwerpse mode is dus niet enkel chauvinistisch, ook in het buitenland staan we nog steeds op de kaart als modestad’, aldus gedeputeerde Luk Lemmens.

Wie ‘Margiela, de Hermès Jaren’ binnenstapte, kreeg meteen een soundscape te horen die Margiela zelf al bij verschillende defilés gebruikte en waarin een sensuele mannenstem complimenten geeft aan de vrouw.

De expo werd onderverdeeld volgens de verschillende concepten waar Margiela rond werkte. Zo was er de vareuse (een ontwerp met diepe V-hals) en het idee dat je kledingstukken op verschillende manieren moet kunnen combineren door ze bijvoorbeeld in lagen over elkaar heen te dragen of door een of meerdere delen weg te laten zoals bij een driedelig badpak - de ‘trikini’.

Er werden ook beelden getoond van modellen die de stukken in kwestie dragen. Die beelden werden speciaal voor de expo gemaakt, met medewerking van Margiela zelf en modellen die nog met hem samenwerkten.