Ook na derde Brexit-onderhandelingsronde geen vooruitgang
Michel Barnier. Foto: REUTERS

Wat in de sterren stond geschreven, is donderdag werkelijkheid geworden: bij de derde onderhandelingsronde over de Brexit is opnieuw geen vooruitgang geboekt.

Michel Barnier, die namens de Europese Unie de onderhandelingen leidt, kondigde het gebrek aan vooruitgang donderdagmiddag aan op een gezamenlijke persconferentie met de Britse Brexit-minister, ­David Davis. Eerder deze week had Barnier nog herhaald dat Londen allereerst klare wijn moet schenken in drie dossiers: de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië na de Brexit, de rekening die Londen moet betalen voor zijn aangegane verplichtingen én de Noord-Ierse kwestie – met het veiligstellen van het Goede Vrijdag-vredesakkoord.

‘Er is onvoldoende verwezenlijkt om aan de Europese Raad te kunnen aanbevelen de discussies over de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie aan te vatten’, aldus Barnier. Hij kaartte ook nog aan dat er een ‘gebrek aan vertrouwen’ heerst aan beide kanten van de onderhandelingstafel

Niet boos

Barnier benadrukte nog dat hij ‘ongeduldig, maar niet boos’ was om de gang van zaken. Enkel over de verhouding tussen Ierland en de EU zouden ‘nuttige beslissingen’ genomen zijn.

Davis klonk evenwel optimistischer. ‘We hebben deze week lang en gedetailleerd gediscussieerd over verschillende onderwerpen, en we hebben echt wel stappen gezet.’ Volgens Davis is er wel meer verwezenlijkt dan enkel het luik rond Ierland. ‘Maar zoals ik eerder deze week al zei: alleen met flexibiliteit en verbeelding bereiken we een overeenkomst waar beide zijden tevreden mee zijn.’

Maart 2019

Al na de eerste onderhandelingsronde leek een afronding van de Brexit tegen eind maart 2019 moeilijk haalbaar. Ook al probeerden Davis en Barnier toen toch nog optimisme te tonen, feit was dat geen enkel knelpunt toen weggewerkt kon worden.

Een meerderheid van de Britse kiezers koos op 23 juni vorig jaar in een referendum voor de Brexit. Op 29 maart van dit jaar meldde May officieel dat haar land de Europese Unie wil verlaten.