Een onderzoek bij een Fins fokbedrijf heeft schokkende beelden opgeleverd. De dieren, allemaal vetgemest om extra veel pels te creëren, zitten opgesloten in kleine hokjes. De situatie is zodanig schrijnend dat hun vel zelfs de ogen bedekt.

Als vossen in het wild leven, wegen die ongeveer 3,5 kilogram. Bij het Fins fokbedrijf, dat te zien is op de beelden, wegen de vossen er maar liefst 19: de combinatie van genetische kruisingen en een extreem eetpatroon. Hun pels wordt gebruikt voor bontproducten van merken als Louis Vuitton, Michael Kors en Gucci.

De dieren worden vetgemest met krachtvoeding, waardoor hun huid helemaal uitrekt. Vervolgens krijgen ze een droog dieet, waardoor hun vet weer wegsmelt en fokkers hun slachtoffers makkelijker kunnen ‘versnijden’. Door het vele overgewicht kunnen de dieren heel moeilijk bewegen en zelfs zien, want het vel bedekt bij de meeste een stuk van de ogen.

Het was de Finse dierenactivistengroep Oikeutta Eläimille die de beelden publiceerde. In de boerderij worden zo’n honderd dieren vastgehouden, hoewel de wet dierenleed in boerderijen expliciet verbiedt.

Claire Bass, voorzitster van de anti-bont organisatie ‘Humane Society International/UK’, vindt de hele situatie walgelijk. ‘Net als je dacht dat deze industrie niet onethischer kon zijn, tonen ze mij zo’n beelden’, zegt ze. ‘Dit is een absoluut dieptepunt van de fokindustrie als je ziet dat deze dieren amper kunnen bewegen en zien. Dit is een bewijs dat de bontindustrie gaat om winst maken en geen enkele moer geeft om de dieren. Ik hoop dat veel consumenten zullen zien hoe hun jas tot stand gebracht wordt, en hierdoor in shock zullen zijn.