Marleen Temmerman kandidaat voor topfunctie bij VN
Foto: katrijn van giel

Gynaecologe en ex-politica Marleen Temmerman is kandidaat om aan het hoofd te komen van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA). Dat fonds is op zoek naar een vervanger voor de Nigeriaanse Babatunde Osotimehin, de Executive Director van het UNFPA die in juni is overleden.

Marleen Temmerman maakte haar kandidatuur enkele dagen geleden zelf bekend. Ze lichtte haar kandidatuur ook toe in een gesprek met MO. Temmerman, die momenteel in haar tweede thuisland Kenia werkt voor de ontwikkelingsorganisatie Aga Khan Development Network, kan steunen op een jarenlange en brede ervaring op het vlak van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD), die als minister zelf zwaar inzet op het thema van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, staat helemaal achter de kandidatuur van Temmerman. 'Het staat buiten kijf dat ze een enorm sterk CV heeft en dat ze een sterke kandidatuur heeft', klinkt het.

Het is het voorrecht van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres zelf om een opvolger aan te duiden. Dat gebeurt wellicht op 6 september. Guterres zou naar verluidt kunnen kiezen uit een dertigtal kandidaturen. Hoe de kansen van Temmerman liggen, is wat koffiedik kijken. Zo’n topbenoemingen zijn ook altijd een moeilijke evenwichtsoefening. Zo spelen naast het CV van de kandidaten ook andere factoren (bv. geografische spreiding) een rol.

Om de kandidatuur van Temmerman te steunen heeft minister De Croo haar alvast meegenomen naar de Family Planning Summit in Londen en naar een vergadering in New York om daar contacten te hebben. De Croo maakte de kandidatuur van Temmerman ook bekend bij zijn Europese collega’s en heeft gelijkgestemde landen - denk aan de partners in de ‘She Decides’-campagne - aangeschreven.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig