In Aalst zijn dinsdag de opnames gestart van ‘Niet Schieten’. De film van regisseur Stijn Coninx is gebaseerd op het boek en levensverhaal van David Van de Steen. Zijn ouders en zus lieten het leven in 1985 bij de laatste aanslag van de Bende van Nijvel. Ruim 25 jaar na ‘Daens’ betekent de productie een nieuwe grote en intense samenwerking tussen Stijn Coninx en acteur Jan Decleir met een historisch verhaal uit onze recente geschiedenis. Dat meldt Kinepolis Film Distribution in een persbericht.

‘Niet Schieten’ start bij de laatste aanslag van de Bende van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985, waarbij de ouders en zus van de toen 9-jarige David Van de Steen voor zijn ogen worden neergeschoten. Zijn grootouders vangen de jongen op. Jan Decleir vertolkt de hoofdrol van David’s grootvader.

'Na het lezen van het boek en mijn eerste ontmoeting met David bijna 7 jaar geleden, heb ik geen seconde getwijfeld: dit verhaal wilde ik verfilmen. David kwam onverwacht en ongewild terecht in één van de grootste gewelddaden die ons land op haar grondvesten deed daveren. Meer dan 30 jaar later is zijn verhaal helaas niet alleen historisch belangrijk, maar ook terug heel actueel. Niet Schieten is een verhaal over terreur maar ook over onvoorwaardelijke liefde, over de noodkreet van slachtoffers en het relaas van één van de grootste schandvlekken op onze rechtsstaat', geeft regisseur Stijn Coninx mee.

Viviane De Muynck vertolkt de grootmoeder. De rol van David wordt door drie acteurs vertolkt: de broertjes Mo en Kes Bakker nemen de leeftijd van 9 en 12 jaar voor hun rekening, de volwassen David is voor Jonas Van Geel. Naast Louis Talpe en Elke Van Mello (als de ouders van David) zijn er rollen voor o.a. Inge Paulussen, Ann Tuts, Lucas Van den Eynde en Zita Wauters.

Er wordt gedurende 40 dagen gefilmd in onder meer Aalst, Brussel, Mechelen en De Haan. De film wordt op 24 oktober 2018 in de bioscoopzalen verwacht.