21 pc-hulpjes voor elke dag
Foto: rr
Laat de toetsencombinatie Windows-logo + L niet meteen een belletje rinkelen? Of heb je geen flauw idee hoe je een filmpje van YouTube moet downloaden? Dan is Parallels Toolbox misschien wel iets voor jou.

Het Amerikaanse Parallels is vooral bekend van de virtualisatiesoftware Parallels Desktop voor Mac-computers, waarmee je Windows- en Mac-programma’s gebroederlijk naast elkaar draait. Een ander product van het bedrijf is Parallels Toolbox, een digitale gereedschapskist met meer dan twintig handige hulpprogramma’s voor je computer. Van deze software, die vorig jaar debuteerde op de Mac, bestaat voortaan ook een Windows-versie. Je kan alle tooltjes gedurende een week gratis proberen, daarna betaal je een abonnementskost van € 9,99 per jaar.

Bonte collectie

Eenmaal geïnstalleerd bereik je de hulpprogramma’s via een nieuw icoontje in de taakbalk. Op het eerste gezicht bevat de bibliotheek van Parallels Toolbox slechts een tiental items, maar dat komt omdat sommige tools gegroepeerd zijn. Achter Take Screenshots gaan bijvoorbeeld drie verschillende programmaatjes schuil, bedoeld om het volledige scherm, slechts één venster of een gebied naar wens te ‘fotograferen’. Een pak handiger dan de toetsencombinatie Alt + PrtScn en bovendien sneller in het gebruik dan Windows’ eigen (maar vrij ongekende) Knipprogramma.

Je vindt alle onderdelen ook nog eens terug in het Startmenu van Windows, maar toch laat je Parallels Tools telkens best samen opstarten met je systeem. Alleen dan ontvang je automatisch updates en soms zelfs compleet nieuwe tools, waarover zo meteen meer. Nog handig is het vakje Favorite & Recent. Je meest gebruikte hulpprogramma’s krijgen hier een wat prominenter plekje, en je ziet ook welke tools op dat moment actief zijn. Bepaalde taken moet je namelijk zelf weer ongedaan maken, anders blijven ze op de achtergrond actief. Een goed voorbeeld hiervan is Do Not Sleep, waarmee je voorkomt dat je pc in de slaapstand sukkelt.

Intussen hebben we al vier tools vermeld. Ze doen exact wat hun benaming laat vermoeden, en daarmee is meteen ook alles gezegd. Dit geldt tevens voor Lock Screen (vergrendelt het scherm, net als de combinatie Windows-logotoets + L), Eject Volumes, Mute Microphone (draait het invoervolume van de microfoon dicht) en Hide Desktop, dat alle iconen op je Bureaublad tijdelijk verbergt. De overige hulpprogramma’s uit Parallels Toolbox zijn wat uitgebreider.

  • Archive/Unarchive: Een drag & drop hulpprogramma om meerdere bestanden in één zip-archief te verpakken. In Windows schuilt die functie van huis uit onder de rechtermuisknop, maar Parallels Toolbox maakt het vooral veel makkelijker om archieven te beveiligen met een wachtwoord.
  • Record Screen: Maakt een filmpje van wat er zich op je scherm afspeelt, bijvoorbeeld om een instructievideo in te blikken. Je kan het volledige beeldscherm opnemen, één enkel venster of een gebied dat je zelf afbakent.
  • Convert Video: Zet filmpjes in ‘exotische’ formaten (zoals DivX, Xvid) in een handomdraai om naar de meer populaire MP4-indeling. Je hebt de keuze tussen een normale (720p) en hoge (1080p) beeldkwaliteit.
  • Do Not Disturb: Eventjes geen boodschappen en andere meldingen meer, zodat je rustig verder kan werken.
  • Camera: Een pijlsnelle manier om met de webcamera even een foto of video te schieten, aangevuld met een privacyfunctie om de camera te blokkeren.
  • Launch: Open met één druk op de knop al je favoriete programma’s, documenten en/of folders tegelijk.
  • Download Video: Een filmpje van YouTube, Facebook of een andere site downloaden? Kopieer en plak gewoon de weblink, en dit tooltje doet de rest.
  • Record Audio: Neemt een geluidsfragment op via de microfoon en slaat het op als WAV-bestand.

Conclusie

We stipten het al even aan: veel van de functies van Parallels Toolbox zitten standaard al in Windows, en voor de andere hulpprogramma’s bestaan volop gratis alternatieven. Het grote voordeel van deze bundel is echter dat je nooit meer hoeft te zoeken: niet naar functies die soms absurd diep zijn weggestopt, niet naar toetsenbordcombinaties die je telkens weer vergeet, en ook niet naar betrouwbare (lees: malware-vrije) alternatieven. Deze 21 tools heb je altijd binnen handbereik, en Parallels liet al weten dat er binnenkort nog enkele nieuwe hulpprogramma’s zullen bijkomen. Of deze Toolbox je elk jaar tien euro waard is, dat moet je voor jezelf uitmaken. De gratis probeerversie kan je daar wellicht bij helpen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig