Sea Shepherd verliest walvisstrijd tegen Japan
De ‘Bob Barker’ van Sea Shepherd probeert walvisvangst te verstoren. Foto: AFP

Milieuorganisatie Sea Shepherd gaat de walvisjacht van Japan niet langer proberen verstoren. ‘We kunnen niet op tegen hun technieken’, zegt oprichter Paul Watson. Toch zijn Japanse vissers er niet gerust op.

Paul Watson, de oprichter van de organisatie Sea Shepherd, liet weten dat ze niet opgewassen zijn tegen de militaire technologie van Japanse vissersboten. Daarom zullen ze dit jaar geen schepen gebruiken om te proberen die vangst te verhinderen.

Volgens Watson gebruiken de vissers militaire opsporingstechnieken via satelliet en kunnen ze hen gemakkelijk omzeilen. ‘We kunnen niet op tegen hun technieken’, zei Watson. ‘Japanse vissers hebben de steun van hun overheid, zowel financieel als politiek. We gaan herevalueren hoe we onze middelen kunnen gebruiken. De vraag is daarom of we onze beperkte middelen moeten blijven inzetten voor een campagne in de Zuidelijke Oceaan die weinig kans op succes heeft, of dat we met andere strategieën en tactieken moeten aankomen', aldus Watson. Toch wil hij zijn doel om een 'southern ocean whale sanctuary', een veilige plaats voor walvissen in de Zuidelijke Oceaan niet opgeven. De 66-jarige Canadees verwijt ook Washington, Canberra en Wellington zijn organisatie onvoldoende te steunen.

Toch zal Japan niet terugdeinzen. ‘Het is onduidelijk wat hun motivatie is. We zijn niet zeker dat ze geen anti-walvis acties zullen doorvoeren dit jaar’, zei een medewerkers van Japan’s Fisheries Agencies.

Vorig seizoen ving Japan 333 walvissen voor wetenschappelijke doeleinden, maar het einddoel is om de walvisvangst te commercialiseren. Japan verdedigt de walvisjacht omdat de consumptie volgens hen deel is van hun cultuur.

Het land zegt enkel om wetenschappelijke doeleinden op walvissen te jagen. Maar de organisaties die opkomen voor de bescherming van de dieren en verschillende andere landen zijn van oordeel dat Japan oneerlijk gebruik maakt van een uitzondering in het moratorium op de walvisvangst uit 1986.