Unia: ‘Leeftijdslimiet in woontoren is ongepast en overbodig’

De maatregel waarbij woningen in een Hasseltse woontoren voorbehouden worden voor jongeren beneden de 32 jaar is niet alleen een ongepaste maatregel, die indruist tegen het anti-dicriminatiedecreet, maar het is eigenlijk ook een overbodige maatregel. Dat zegt Els Keytsman, directeur van Unia, de instelling die discriminatie bestrijdt en gelijke kansen bevordert. Het Vlaams Huurdersplatform overweegt voorlopig nog geen juridische stappen.

In Hasselt komt er een nieuwe woontoren met een leeftijdslimiet voor de bewoners. Wie in de Kapertoren wil wonen, moet jonger zijn dan 32 jaar. Vastgoedontwikkelaar Kolmont en de stad Hasselt willen daarmee zorgen voor meer betaalbare appartementen voor jongeren midden in de stad, zo berichten ook Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg maandag.

Unia: ‘Leeftijdslimiet in woontoren is ongepast en overbodig’
Els Keytsman Foto: BELGA

'Dit is vrij uniek', zegt Els Keytsman, 'we hebben geen weet van een soortgelijke maatregel in ons land. Ik begrijp het doel van de maatregel, namelijk jongere mensen de kans te geven een appartement te verwerven. Op zich is daar niets mis mee, maar deze leeftijdsgrens invoeren, is ongepast, omdat het discriminatie op leeftijdsgrond betekent. De leeftijdsbepaling in een contract wordt daardoor nietig verklaard door artikel 43 van het decreet ter bestrijding van sommige vormen van discriminatie.'

'Het is ook een overbodige maatregel', voegt Keytsman daaraan toe. 'Als je de faciliteiten in het gebouw in overweging neemt, met bijvoorbeeld een kindercrèche, dan denk ik dat ze hun doel wel hadden kunnen bereiken zonder die willekeurige leeftijdsgrens van 32 jaar te hanteren. Wie zegt trouwens dat je niet jong kunt zijn en voelen als je ouder dan 32 bent? '

Vlaams Huurdersplatform: ‘Hopen dat ze hun fout zelf inzien’

Het Vlaams Huurdersplatform vindt het principe om een woontoren uitsluitend voor te behouden voor mensen jonger dan 32 jaar een vorm van discriminatie, maar overweegt op dit ogenbliknog geen juridische stappen om daar iets tegen te ondernemen. 'We hopen dat ze zelf inzien dat ze fout bezig zijn', zegt Joy Verstichele van de Vlaamse huurdersbonden.

'We vinden dat een systeem waarbij een leeftijdsgrens wordt ingesteld een vorm van discriminatie en we begrijpen ook niet waarom men tot die leeftijdsgrens is gekomen', aldus Verstichele.

'Anderzijds zijn we niet blind voor het woonprobleem dat wordt aangekaart, namelijk dat het moeilijk is in vele Vlaamse steden om een starterswoning te vinden, maar dat moet aangepakt worden via het woonbeleid. Het huidige woonbeleid van de Vlaamse regering met de woonbonus bemoeilijkt eigenlijk het vinden van een betaalbare starterswoning, omdat de prijzen worden opgedreven. Maar een leeftijdsgrens instellen, is zeker niet de goede manier om er wat aan te doen. Bouwpromotoren zouden veeleer met sociale verhuurkantoren moeten samenwerken om er iets aan te doen.'

Denkt het Vlaams Huurdersplatform aan juridische stappen om het systeem met leeftijdsgrens aan te vechten? 'Nee, dat gaan we voorlopig niet doen. We hopen dat de promotoren van dit systeem inzien dat er iets schort aan hun ‘oplossing’ voor het probleem. Wie er toch een probleem mee heeft, geef ik de raad om contact te nemen met het huurderssyndicaat in Limburg', besluit Verstichele.