Kiest Brusselaar verjaardagsbericht voor Voyager?
Foto: AFP

Nasa stuurt volgende week een boodschap naar Voyager 1, het ruimtetuig dat al veertig jaar lang waardevolle informatie over het heelal doorstuurt, en de kans bestaat dat die werd gekozen door een Brusselaar.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa schreef deze zomer een wedstrijd uit om de veertigste verjaardag van de Voyager 1 te vieren, de sonde die op 5 september 1977 werd gelanceerd om de planeten Jupiter en Saturnus te verkennen, en samen met zijn tweelingbroer Voyager 2 onder meer 24 nieuwe manen ontdekte.

Geïnteresseerden mochten een boodschap van maximaal zestig tekens doorsturen, waarvan eentje straks ook echt de ruimte wordt ingestuurd, en misschien wel kan worden opgepikt door buitenaardse wezens. Nasa selecteerde tien boodschappen, en eentje daarvan werd uitgekozen door de Brusselse bibliothecaris Patrick Vanhoucke.

Hij koos voor enkele woorden van de Amerikaanse dichter Walt Whitman (1819-1892): ‘Now, Voyager, sail thou forth, to seek and find’, geplukt uit het gedicht The untold want. Wie hem een handje wil helpen om zijn bericht in de ruimte te krijgen, kan nog tot morgen zijn stem uitbrengen op de website van Nasa.

Het winnende bericht zal op dinsdag 5 september worden verstuurd, om een dag later aan te komen. Voyager 1 is het verst verwijderde object van onze planeet, en bevindt zich meer dan 20 miljard kilometer hiervandaan. Voyager 1 verliet in augustus 2013 dan ook het zonnestelsel, om als eerste ruimtetuig de instellaire ruimte in te duiken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig