Long doet zijn uitspraak tegenover de krant The Washington Post. Hij voegt er nog aan toe dat ‘het jaren zal duren vooraleer Texas en de slachtoffers van de storm “een nieuwe normaal” zullen kennen’.

Het federale rampenagentschap wordt pas ingeschakeld als de lokale autoriteiten de problemen niet meer de baas kunnen. Maar dat is nu al duidelijk het geval. Volgens directeur Long zijn er al 5.000 federale reddingswerkers ingezet.

Het zijn niet de hoge windsnelheden van Harvey, die ondertussen wel is afgezwakt van orkaan naar tropische storm, maar de immense regenval die voor overlast zorgt. De nationale weerdienst NWS WPC spreekt over records. ‘Plaatselijk kan er bijna 1,30 meter regen vallen, dat zou elk vorig regenrecord in Texas breken. (...) Catastrofale overstromingen zijn op komst en zullen naar verwachting dagen aanhouden.’

Texas kampt met ‘een driehoek van aanhoudende regen’, volgens gouverneur Greg Abbott. ‘Verschillende counties zijn getroffen en het zal er ook blijven ongelooflijk hard regenen’. De gouverneur liet al zowat 250 wegen en snelwegen afsluiten. 3.000 leden van de National Guard zijn ingeschakeld in Houston, Victoria en Corpus Christi. En 600 boten zijn opgevorderd, sommige zelfs uit de staten Louisiana en Florida.

Er zouden al zes doden zijn gevallen.

(lees verder onder de video)

ayer_14c71_u0gejjq8",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:postrollUrl,loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"1_u0gejjq8"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function r(e){gemiusStream.event("21813201",a,t,e);var l=r.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+t+"sec - totalTime: "+i+"sec - Caller: "+l),"playing"==e&&c&&prerollUrl&&!~prerollUrl.indexOf("corelio-preview")&&(console.log("tracking empty ad"),(new Image).src="https://adhese.nieuwsblad.be/track/875367/sl53121/?t="+i,c=!1)}if(!~e.indexOf("incontent")&&!callback1_u0gejjq8&&~e.indexOf("1_u0gejjq8")){var l=document.getElementById(e),a="1_u0gejjq8",n="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",t=0,i=0,o=0,d="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,c=!0,s=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:d},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];callback1_u0gejjq8=!0,l.kBind("metadataReceived",function(){var e,r=l.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");i=l.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var a=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(a.length>0)for(var n=a.length;n>=a.length;n--){var t=a[n-1];t&&t.parentNode.removeChild(t)}if(r&&r.Source){var o=r.Source;switch(o){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",c=document.createElement("div"),s=l.parentNode;c.className="video-source-origin",c.innerHTML="Bekijk meer video's van "+o+' op '+d+"",s.parentNode.insertBefore(c,s.nextSibling)}}}),l.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,r){t=t!=Math.round(e)?Math.round(e):t}),l.kBind("changeMedia",function(e,r){gemiusStream.closeStream("21813201",a,t),a=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",a,i,s,[],n)}),l.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==t&&o||(i>t&&r(e),0==t&&"playing"==e&&(o=1)))}),l.kBind("doStop",function(e,l){i>t&&r("stopped")}),l.kBind("seeked",function(e){i>t&&(t=e,r("seekingStarted"))}),l.kBind("playerPlayEnd",function(e,l){r("complete")}),l.kBind("doReplay",function(e,l){gemiusStream.closeStream("21813201",a,t),t=0,a=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",a,i,s,[],n),r("playing")}),l.kBind("onAdPlay",function(e,r,l){c=!1})}})

Geen grote stormvloed

En dan mag de regio nog van geluk spreken dat Harvey pas net voor hij aan land ging orkaankracht 4 bereikte. Daardoor was er onvoldoende tijd om een grote stormvloed te ontwikkelen zoals destijds met orkaan Katrina.

‘Iedere orkaan is gekend voor een van drie kenmerken: wind, stormvloed of regen over land’, zegt Phil Klotzbach, orkaanonderzoeker aan de Colorado State University, aan Bloomberg. ‘Harvey behoort tot het laatste type, met veel regenval. De windsnelheden nemen af, maar de regen blijft duren. Het kan nog vier tot vijf dagen regenen.’

Volgens het National Hurricane Center is er al 63,5 centimeter water gevallen in en rond Houston en er kan nog eens zoveel volgen.

De regen blijft beperkt tot dat deel van Texas omdat de storm vastzit tussen twee hogedrukgebieden en zo ter plaatse blijft hangen en langzaam terugdraait richting de Golf van Mexico. ‘Houston heeft nog 100 uur van dit weer te gaan’, zegt Todd Crawford, hoofdmeteoroloog bij The Weather Company. ‘Het is een tragedie met epische proporties.’

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig