Red Dragons werken drie matchballen weg tegen Turkije en mogen naar volgende ronde op EK volleybal
Foto: BELGA

In hun tweede wedstrijd op het Europees kampioenschap volleybal voor mannenteams hebben de Red Dragons (FIVB-15) zondag in het Poolse Katowice met 3-2 gewonnen van Turkije (FIVB-27). De setstanden waren 25-22, 22-25, 21-25, 27-25 en 18-16.

België startte met Bram Van den Dries, Sam Deroo, Pieter Verhees, Simon Van de Voorde, Stijn D’Hulst, Thomas Rousseaux en libero Lowie Stuer. Matthias Valkiers, Ruben Van Hirtum, Jelle Ribbens, Francois Lecat, Arno Van De Velde en Gert Van Walle kwamen in.

In de tweede wedstrijd in groep D nemen Frankrijk (FIVB-9) en Nederland (FIVB-25) het zondagavond tegen elkaar op. Vrijdag startten de Belgen met een 3-2 stuntzege tegen titelverdediger en topfavoriet Frankrijk, maandag geven ze Nederland partij. De groepswinnaars van de vier poules plaatsen zich rechtstreeks voor de kwartfinales. De nummers twee en drie maken in een play-offronde uit welke vier landen ook een ticket voor de kwartfinales bemachtigen.

"Wij willen de eerste plaats in de groep"

"De Turken lieten ons eigenlijk niet in ons spel komen, we werden gepusht door een duidelijk goed team", verklaarde Red Dragon François Lecat zondag na de 3-2 zege tegen Turkije op het EK volleybal. "Mentaal ging het bij ons niet zoals in de match tegen de Fransen.Je mag niet vergeten dat dit een EK is en dat er nog landen zitten die voor verrassingen kunnen zorgen. Kijk maar naar Estland, dat Servië een puntje afsnoepte. Het is ook niet omdat we van Frankrijk wonnen, dat we automatisch beter zijn dan al de andere ploegen. Maar zoals de zaken er nu voor staan, willen wij wel de eerste plaats in de groep grijpen en ons niet laten destabiliseren. Ik vind het ook knap van Valkiers dat hij op de tanden gebeten heeft om de ploeg te helpen."

"Het was veel moeilijker om ons eigen niveau te halen", erkende Tomas Rousseaux. "We wisten wel dat er enkele uitstekende spelers meededen met Turkije, zoals hun spelverdeler, maar we hadden er nog nooit tegen gespeeld. We geraakten in receptie niet goed in de match, waardoor de aanvallers het lastiger kregen, terwijl onze opslagdruk ook een beetje minder was dan tegen Frankrijk."

"Maar uiteindelijk was het resultaat nog ongelooflijk: niet goed spelen en toch winnen. Chapeau voor heel de groep. We zijn er in blijven geloven. Ikzelf wil altijd de ploeg helpen in moeilijke situaties, Sam Deroo is de natuurlijke kapitein van onze ploeg, maar ik ben van nature ook wel enthousiast en positief. Ik moet toegeven dat ik het voorbije seizoen bij Friedrichshaven veel geleerd heb van Vital Heynen, vooral in receptie en ook wel in aanval. Tegen Nederland spelen, blijft altijd iets speciaals en we kunnen ons tegen hen dadelijk plaatsen voor de kwartfinales."

"Ik denk dat het ook positief is dat onze coach veel verandert in zijn opstelling en nagenoeg iedereen laat spelen. Iedereen aanvaardt dat ook. Dat we als een hechte groep spelen, is één van onze sterke punten." 

"Normaal win je nooit meer zo'n match"

"Normaal win je nooit meer zo'n match", reageerde coach Vital Heynen zondag na de 3-2 zege van zijn Red Dragons tegen Turkije. De Belgen vochten zich twee keer uit een verloren positie terug en trokken uiteindelijk met 25-22, 22-25, 21-25, 27-25 en 18-16 aan het langste eind.
Zelfs een ervaren coach als Heynen moest bekennen dat hij zelden in zijn carrière zo'n onwaarschijnlijke terugkeer had meegemaakt als die van de Red Dragons tegen Turkije. "Zet het maar in mijn top drie. In de vierde set 22-24 achter, in de tiebreak 11-14 achter. We zijn hier aan een mirakelweek bezig en voor mij mag dat nog een tijdje verder duren. Vandaag voelde je dat de druk op de groep zat. We hadden onszelf immers uitgeroepen tot favoriet en dan heb je alle spelers in onze ploeg nodig. Ook Matthias Valkiers op een bepaald moment. En nu: rusten, rusten, rusten!"
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig